четвер, 31 травня 2012 р.

Найкраща в світі - усмішка дитини


В цей перший літній день по всій Землі
День захисту дітей святкують люди!
День дитинства, миру на землі,
Наше літо ніжиться в теплі.
В день дитинства – в селах, у містах
Розкривайся, пісне, на вустах!









Дорогі юні друзі!

 1 червня в Україні, як і у всьому світі, відзначають добре і радісне свято - День захисту дітей.
Це прекрасне свято радості та одвічної надії. Адже саме в дітях ми хочемо бачити здійснення своїх мрій і сподівань. Прагнемо, щоб ви росли здоровими та радісними, прославляли свої родини і рідний край.
Бажаємо Вам бути здоровими, завжди усміхненими та впевнено дивитись у майбутнє, адже саме від Вас залежить те, яким воно буде.
Зичимо вам, хлопчики та дівчатка, міцного здоров'я, успіхів, радісного та змістовного відпочинку під час літніх канікул!

середу, 30 травня 2012 р.

"Роменська Мадонна"


Неначе зерно, кинула в ріллю,
Дітей зібрала, виростила вміло…
Сьогодні я її боготворю,
Бо на вогні життя вона й згоріла…
І зерна проросли, розсіялись по світу,
Врожаєм гарним, щедрими плодами…
Й сьогодні ми чекаємо привіту
Від жінки-героїні, Деревської-мами.

Сьогодні її немає серед них. Але вічний вогонь материнського добра, щедрості і краси людського життя, що його запалила Олександра  Деревська у сорока восьми дітей, віддає теплом і тепер. Вона дала сиротам можливість пізнати материнську любов, ласку, радість спілкування людей різних національностей, що пізнали тяжку долю сирітства, під одним прізвищем Деревських.
Не тільки у нашому місті, а й далеко за його межами мало знайдеться людей, які б не знали про життєвий подвиг цієї простої жінки, матері, громадянки, яку Вітчизна уславила званням мати-героїня та орденом Трудового Червоного Прапора.
Далеко від рідного міста потяглася жива нитка тих, хто продовжує рід Деревських. Сини і дочки матері-героїні уславили його своїми справами в кипучому вирі трудового життя своєї країни. І щороку, коли буйно квітнуть весняні сади, коли спалахують рожевим багрянцем тюльпани, діти Олександри Деревської збираються у рідному місті Ромни, в рідній оселі, щоб вшанувати пам`ять своєї мами.
У цьому році відзначається 110-річниця з дня народження Олександри Аврамівни.
29 травня  для одиноких матерів в нашій книгозбірні була  проведена віртуальна  інформаційна  година  «Роменська  Мадонна» про подвиг   матері-героїні.
Про  Олександру   Деревську   писали, пишуть і будуть писати газети, журнали, про неї є цікаві фільми. 
 

понеділок, 28 травня 2012 р.

Канікули з книгою

«Канікули! Канікули !»,- співає  все  навколо.
   Канікули,  канікули,  канікули  у  школі !
 

Ось і промайнув ще один навчальний рік, наповнивши учнівські голівки знаннями, а серця - спогадами. Відгомонів веселими перервами, відлетів кудись у вирій з класних кабінетів, залишивши на кожній класній дошці оптимістично-грайливий крейдовий напис "УРА! КАНІКУЛИ!"Літо – найулюбленіша пора для всіх дітей.    Чимало хто мріє про відпочинок коло моря, дехто вирушить у захоплюючі подорожі до давно омріяних міст або місць. Та чи можна уявити навіть найцікавіший відпочинок без книг?
       Якщо ви залишились влітку в місті, маєте багато вільного часу, який бажаєте провести з користю – то кращого місця, ніж бібліотека вам не знайти.
Всі бібліотеки  Долинщини, що обслуговують дітей,  закликають   до  культурного і активного відпочинку з  книгою  і організовують у стінах своїх бібліотек літні читання «Літо кличе до бібліотеки».
Отже , бажаєте цікаво провести літні канікули? Радо запрошуємо Вас до нашої бібліотеки.
ЛІТО? У бібліотеці?
Це крутіше дискотеки!

А  які  в  тебе  плани  на  літні  канікули? Поділись  з  нами!
 Чекаємо  на  твої  коментарі.

четвер, 24 травня 2012 р.

Правда і кривда Михайла Стельмаха

Золотіє іменами українська дитяча література, серед яких чільне місце посідає Михайло Стельмах, бо не дарма в народі кажуть, що лише та людина вважається істинним літератором, яка пише для дітей. Саме таким був   М. Стельмах, якому 24 травня виповнюється 100 років від дня народження.
Чимало і правди, і кривди довелося пізнати М. Стельмаху – письменникові. Пройшов кривавими дорогами Другої світової війни, був тричі поранений. Та не розгубив того прекрасного і доброго, що з дитинства мав у серці. Щедро ділився своїм талантом з людьми.
З нагоди 100-річчя від дня народження М.Стельмаха наша бібліотека запрошує користувачів переглянути  тематичну поличку книжкової виставки «Їх імена на ювілейній планеті». До уваги читачів – найкращі  твори письменника.
23 травня діти цільової групи «Повір у себе» мали змогу познайомитись з життям і творчістю М. Стельмаха під час віртуальної  мандрівки «Любити безмежно життя і людей». Учасники мандрівки отримали інформацію про творчість та нелегке життя письменника. Порядність, чесність, милосердя, доброта -  такими рисами характеру наділені позитивні герої Стельмаха (яких, на жаль, так не вистачає у сучасному суспільстві). Добро, правда і краса  проявляються у творах  Стельмаха різносторонньо: в соціальній справедливості, чесній праці, самопожертві, ніжній дружбі та любові, щедрості людської душі.

понеділок, 14 травня 2012 р.

Мамо, моя рідна і єдина!


Ще в колисці немовля
Слово «мама» вимовля.
Найдорожче в світі слово
Так звучить у рідній мові:
Мати,
Матінка,
Матуся,
Мама,
Мамонька,
Мамуся!
Називаю тебе я,
Рідна ненечко моя!
B.Гринько


Найперше слово, що його промовляє  ледь зіп’явшись на ніжки, немовля, - «мама». Мама - найрідніша людина на землі.  З доброю ласкою до мами і щирою вдячністю їй ми живемо протягом усього свого життя…
У другу неділю травня врочисто відзначається День матері. Це світла й радісна  подія в кожній родині. В цей день кожен намагається зробити щось приємне для своєї матусі, щоб висловити їй ще раз свою любов  і низенько вклонитись до землі їй – найріднішій. 
Не пройшло це свято без уваги і в нашій книгозбірні. Ще напередодні листок бібліотечного календаря нагадував про цю подію. З любов’ю зроблена  книжкова викладка «Мамо, моя рідна і єдина! Ластівко добра і теплоти» дала змогу нашим маленьким користувачам  вивчити гарні віршики, прочитати цікаві оповідання про безмежну материнську любов, а 13 травня зібратись у бібліотеці на поетичну годину «Матінко моя єдина! Ти для мене цілий світ!». Діти хвилююче розказували вірші, дарували матерям найбажаніші і найкоштовніші поробки, зроблені власними руками, а ще охоче фотографувались. Гостями нашого свята були також одинокі матері, яким не так просто самим виховувати своїх діточок. Закінчувалось свято зі словами  вдячності і любові до найрідніших.
Бережіть своїх матерів, говоріть їм приємні слова, любіть їх, турбуйтеся про них, доки вони живі, бо настане час і вам не буде до кого прийти та прихилити свою посивілу голову. Бережіть своїх матерів...

пʼятницю, 11 травня 2012 р.

Дивосвіт нової книги

   Все нове завжди привертає до себе увагу. Особливо це стосується книги, адже нова книга має неповторний запах, приємна на дотик, таємнича за змістом… У бібліотеці ж нова книга приваблює не одного користувача, а якщо ця бібліотека дитяча…
   У нашій книгозбірні  було організовано відкритий  перегляд літератури “Дивосвіт нової книги”. Читачі з цікавістю ознайомлювались з новинками літератури за темами: “Історія. Дива. Сучасність”; “Цікава читаночка”; “Скарбничка  школяра”; “Мудрим казковим світом”; “Дивовижні світи. Пригоди”. Активно включались присутні вa тематичну дискусію “Книга і бібліотека”, під час якої обговорювались питання про роль книги в житті людини.
   Для дітей віком 10 - 11 років було проведено гру-вікторину “З якої ми казки?”. Присутні зустрілись з улюбленими героями, подорожували чарівними країнами, разом сміялися, бешкетували. Попереду у наших читачів нові зустрічі з книжковими героями.