вівторок, 25 грудня 2012 р.

Старий рік минає, Новий наступає.

     Ось і закінчується ще один календарний рік. В цей час хочеться згадати все добре що було , зробити висновки з невдач, щоб бути обачнішим в майбутньому. За цей рік кожен з нас подорослішав, чогось досягнув, здобув, навчився бути мудрішим.
     А чим цей рік запам’ятався нам, вам, нашим користувачам? 
     Сподіваємось, що завдяки нашій бібліотеці, нашій співпраці з юними користувачами, кожен з нас збагатився духовно, почерпнув більше знань, а завдяки Інтернет – ресурсам нашої книгозбірні - побував у найвіддаленіших куточках світу, у цікавих місцях, поспілкувався з друзями та просто навчився вільно подорожувати Інтернет – простором.
      Думаємо, що якусь роль в цьому відіграло  знайомство з нашим Інтернет – блогом, який цього року народився і знайомив вас з новинами бібліотечного життя.
      Хочемо вірити, що кожен з нас гідно переступить поріг прийдешнього року і візьме з собою в наступний тільки все добре, адже  , будуючи плани на прийдешній рік , ми завжди сподіваємося на краще, мріємо, загадуємо бажання.
     Та яка ж зустріч Нового року без ялинки?
     До уваги наших користувачів  дві ялинки - традиційна і книжкова, яку пропонуємо прочитати.
     Нехай весь прийдешній рік буде повний приємних подій, радісних зустрічей, нових відкриттів і тільки чудового настрою!
     Нехай новини будуть гарними, знайомства приємними, справи вдалими, а неприємності дрібними!

До зустрічі на сторінках нашого блогу в Новому році!

Хай новий рій приходить в дім
В прикрасах ялинкових!
В ці найчарівніші свята
Хай здійснюються мрії!      

пʼятницю, 21 грудня 2012 р.

"Сторінками українських книжок"

      Твори відомих українських письменників, які писали для дітей - досить яскраві. Слухаючи або читаючи їх, ми ніби потрапляємо у широкий світ, дізнаємось про нашу Батьківщину, про працю і життя нашого народу, про далекі та дивні краї.  
      21 грудня в нашій бібліотеці пройшла огляд-екскурсія з учнями 5-го класу "Сторінками українських книжок".  Кожна книжечка представляється уривком із неї. У них діти побачили себе, своїх ровесників, братиків та сестричок такими, якими вони є насправді, - веселими і засмученими, розумними і гомінливими.
     Уривки з книг читали герої книжок або їхні «автори» - Антін Лотоцький  «Княжа слава», Олександр Копиленко «Як вони поживають», «Їдальня на долоні», Микола Трублаїні «Шхуна Колумб», «Пустуни на пароплаві»,»Лахтак», Наталя Забіла – твори в 4-х томах, Василь  Сухомлинський «Казки школи під голубим небом», Марко Вовчок  «Ведмідь», казки, Надія Кибальчич «Спогади кота Сивка».
      Дуже багато є цікавих дитячих книжечок українських письменників, але про всі не розкажеш. Діти познайомились із найбільш цікавими творами відомих письменників, а  небайдужі читачі залишилися після заходу і продовжили  знайомство з героями книжок.
       Це лише маленька частинка українських книжок. А ще скільки їх є: українських, зарубіжних! Тільки читати!

                    Так що заходьте, питайте, читайте!

четвер, 20 грудня 2012 р.

Ювілей казок братів Грімм.

           200 років  тому,  20 грудня 1812 року, вийшов перший том знаменитих казок братів Грімм.
   Народні казки віддавна цікавили письменників і вчених багатьох країн. Декотрі письменники брали теми та образи народних казок і на їхній основі писали свої власні твори (як, наприклад, І. Франко в Україні чи В. Гауф у Німеччині), а декотрі записували й видавали народні казки такими, якими почули їх від оповідачів. Саме так зробили  німецькі вчені Грімм: Якоб та Вільгельм.
     Думка братів Грімм виявилась слушною. Казки, які вони зібрали, здобули величезну славу, їх читають тепер майже всіма мовами світу. Не раз виходили вони й українською мовою.
Брати Грімм -- Якоб (1785-1863) і Вільгельм (1786-1859) жили в Німеччині. Обидва були професорами Берлінського університету. Вони створили граматику і словник німецької мови. А все ж славу принесли їм  три невеликі збірки німецьких народних казок, які почали публікувати в 1812 р. Ці казки відомі як «Казки братів Грімм», мають таку ж вартість і будуть такі ж цікаві читачам, як і писані художні твори. Найвідоміші їхні казки: «Хлопчик-Мізинчик», «Білосніжка і семеро гномів», «Спляча красуня», «Червоний капелюшок», «Попелюшка», «Вовк і семеро козенят», «Бременські вуличні музиканти».

     Значення більшості казок братів Грімм виявлялося у їх народності, у тім, що вони передавали думки і почуття, живу силу народу. Казкам братів Грімм притаманна зрозумілість і простота викладу, доступність сприйняття.
     Сподіваємося, ці книжки німецьких казкарів Братів Грімм, які представлені на тематичній поличці в нашій бібліотеці не залишать байдужими ваші серця і будуть  цікавою поживою для вашої уяви.

середу, 12 грудня 2012 р.

Йде Святий Миколай.

   Святий Миколаю,
          Прийди до нас з раю,
     Принеси нам дари
    Кожному до пари.
         Цукерки смачненькі,
       булочки пухкенькі, 
  Книжечок багато
   Читати у свято.
    
 
       Це одне з найважливіших церковних свят, і окрім того, цей день, є одним з найулюбленіших  дитячих свят. Майже цілий рік усі ми – й дорослі, й малята  з нетерпінням очікуємо день Святого Миколая. Темної зимової ночі з 18 на 19 грудня Святий Миколай сходить із небес. В своєму пишному вбранні іде від хати до хати. І ніколи не минає сиротинців, лікарень, дитячих садочків. Мандрує небесний опікун світом, несе свої гостинці для всіх чемних і слухняних: іграшки, солодощі та звичайно ж і книжки.
        Має він золоті сани з білими золотогривими кіньми, до хати заходить дверми, але часто невидимий, подарунки підкладає завжди під подушку. Всі хлопчики і дівчатка отримають дари від Святого. Й лише дуже неслухняні дістануть від Миколая золоту-срібну різку та наказ виправитись до наступного року.
 Роздає святий щиро подарунки, благословляє, бажає усім дітям бути слухняними, поважати старших, любити батьків, шанувати працю, рости розумними.

       Як діти-користувачі нашої книгозбірні готуються до дня Святого Миколая?

Всі стараються бути чемними, слухняними, дізнатися звідки приходить Миколай, вивчити легенди та вірші про Чудотворця.  В цьому нашим користувачам допомагають Інтернет - ресурси та книжки, які представлені  на поличці  «Іде святий Миколай» .


Святий Миколай обдаровує кожного добротою і любов’ю.Своїм прикладом він заохочує нас чинити добро для ближніх. І дуже радіє, коли, і діти, і дорослі йому в цьому допомагають.
       Отож, вітаймо Святого Чудотворця, що завітає до нашого краю!
Він — не вигадка, не казка,
Не прекрасна наша мрія.
Миколай — добро та ласка,
Він — розрада та надія.

середу, 5 грудня 2012 р.

Закон на сторожі дитинства.

  
 
 «Учитися жити по закону, поважати закон і виконувати його,
людина повинна з малих літ, з сім'ї, дитячого садка, школи".                                                      Рибінський Є.М.                                                                                                  
 

Кожен з нас, і дорослий і малий, є повноцінним членом суспільства, його невід’ємною частиною, вільним і рівним у своїй гідності та правах. Першим кроком для повної реалізації себе як повноцінного громадянина є ознайомлення з основними правами та обов’язками.
Права дитини - це те, що гарантує їй держава. У загальних рисах вони такі самі, як і в дорослих. Однак діти частіше відчувають образу та несправедливість, оскільки є слабшими і беззахисними. Тому ООН було складено й проголошено спеціальну Декларацію прав дитини (1959 р.) і ухвалено міжнародну Конвенцію про права дитини (1989 р.).
Якими ж є права дитини?
На що має право дитина?
 Як захистити її права?
 Ці та ін. питання розглядались в нашій бібліотеці 5 грудня під час проведення години права «Закон на сторожі дитинства». Присутні з цікавістю слухали інформацію про права і обов’язки дітей в Україні, ознайомились з літературою, яка була представлена на поличці «Права і обов’язки дітей в Україні."


Свіжі матеріали з Інтернету на цю тему викликали жваву дискусію, в якій взяли участь всі присутні.  

Цей захід став  корисним  та повчальним  для дітей. Кожний її учасник отримав хороший правовий урок. Це підтвердили відповіді на запитання вікторини «Як ти знаєш свої права і обов’язки?». 
                                                                          
 Висновок, який зробили учасники години права – з найскладнішої ситуації в житті людини завжди є вихід.

                                      Не  меркнуть зорі,
                                      Йдуть у небуття,
                                      Бо мають право вік світити.
                                      Я ж маю право на життя,
                                      Я гідно мушу жити.