четвер, 30 травня 2013 р.

Канікули з книгою

А літо й справді дивне-диво:
Тут грози і веселка є.
Улітку тепло і красиво,
Стежками казочка снує.

   
        Ура! Ось і пролунав останній шкільний дзвоник. Канікули!...         Так, літо – це довгі-предовгі канікули, природа, річка, море задоволення та чудова пора, коли можна відпочити, а ще  - безліч розваг. Всі діти з нетерпінням чекають на цей час. Є  багато варіантів чим зайнятися влітку. Кращий дитячий відпочинок - це яскравий, незабутній і, обов'язково, пізнавальний. Як зробити це літо незабутнім?
        Вирушаючи на природу, сміливо беріть з собою фарби (будете малювати на каменях), пластилін (відмінно ліпиться разом з галькою), інструменти юного скульптора (з їх допомогою ви побудуєте відмінний замок з піску) і найголовніше звичайно - книгу. Як без неї? Вона також допоможе побути поруч із своїми улюбленими героями, опинитися в загадкових, незвіданих країнах…,відпочити з користю, адже літній відпочинок дітей – це не лише бездумне гаяння часу та байдикування, тому дитяча бібліотека - саме для тебе.
        З метою урізноманітнення літнього відпочинку дітей, працівниками Долинської районної бібліотеки для дітей розроблена програма заходів «Книжковими стежками літа», в рамках якої до уваги юних відвідувачів представлено цікаві пізнавально-розважальні заходи: конкурси, книжкові виставки, літературні подорожі, калейдоскопи цікавих фактів, літературні ігри. 
 
 

        Станьте справжнім другом бібліотеки, адже саме тут можна цікаво і корисно провести свій вільний час!

середу, 29 травня 2013 р.

Екскурсія «першачків» до бібліотеки

   Запрошуєм вас в найправдивішу казку,
У книгу, де відкривається вхід через мить,
Із серцем відкритим, з обличчям без маски
У світ цей чарівний сміливо ступіть.
   

         Продзвенів у школах останній дзвоник. Закінчився ще один навчальний рік, а тепер - пора оздоровлюватись, відвідувати цікаві місця, збагачуватись духовно. Саме для цього у школах організовані оздоровчі пришкільні табори. В цей час на дітей чекають цікаві екскурсії.
          28 травня на гостину до бібліотеки завітали учні 1-А і 1-Б класу ЗОШ № 6. Діти дізналися, що означає слово «бібліотека», коли з’явилися перші паперові книги і перша друкована книга, що таке «абонемент», «читальний зал», де розміщені книги. Дітям було цікаво і корисно дізнатись про важливу роль бібліотеки у житті людини.
Всім дуже сподобалась книжкова виставка «В гості до Умійка», на якій  діти демонструють поробки з паперу, вироби з природних матеріалів, пластиліну, бісеру створені власними руками. 
  
 
В читальному залі першокласників очікувала  вікторина «Жартома і серйозно про цікаві речі», в якій діти взяли активну участь.
 І нехай, це було тільки перше знайомство з бібліотекою, та свято пройшло в теплій, дружній атмосфері. Закінчилась екскурсія побажанням бібліотекарів: «Завітайте до нас ще, любі дітки! Бібліотека чекає з радістю вас на «посвяту в читачі» восени. До нових зустрічей!»


Бібліотека - море книг,
Бібліотека - храм науки...
Тож не минайте наш поріг,
Беріть скарби нетлінні в руки.

вівторок, 21 травня 2013 р.

Зона уваги - чиста вода

                                                             
Захищайте Землю! Захищайте!                       
І повітря, і воду, і веселок мости.
Журавлине прощання, клекотіння орлів,
Яблуневе світання чорнобривих полів          
І правічну криницю, джерело степове
І розмай, і росицю - все земне і живе.        
          

          Немає на Землі речовини, важливішої для нас, ніж звичайна вода, і в той же час не існує більш загадкової речовини, яка має стільки цікавих властивостей.
Вода є не тільки в річках, озерах, криницях. Вода є і в повітрі, у Земній атмосфері. Це дощ, хмари, туман. Блакитний колір неба і зумовлений тим, що атмосфера насичена краплинами води.
         В різні періоди життя людини від 70 до 90% її тіла складає вода. Тому дуже важливо звертати увагу на те, яку воду Ви вживаєте і що потрапляє до Вашого організму разом з нею. Зазвичай воду вважають  найпростішим і звичайним напоєм. З водою добре знайомий кожен, хто звик вмиватися, п'є чай, вміє плавати, катається на ковзанах, санчатах або лижах. Вода - це найважливіша речовина на Землі, без якої не може існувати жоден живий організм.. 
         21 травня  в нашій книгозбірні була проведена година спілкування «Зона уваги – чиста вода», на якій діти дізналися, яку роль відіграє вода в житті людини. 


       Протягом заходу діти розгадували загадки про воду, пояснювали українські приказки, пов’язані з водою, пограли у гру «Що у чистій водоймі?», з’ясували чому забруднюється вода.  Також  присутні мали змогу ознайомитися з бібліотечною виставкою «Земля хворіє: озирнись в турботі».
          Вода - це наше життя, наше здоров'я, краса навколишнього середовища. Тож, давайте берегти наші водні ресурси заради життя на Землі!

четвер, 16 травня 2013 р.

«Бібліознайки»- рік в мережі!

         Травень багатий святами. Це не дивно, бо він один з найкращих місяців року. Все цвіте, буяє, а душа, звичайно потребує свята. Якраз поміж цих свят, 11 травня,  рік назад наша книгозбірня вийшла  в інтернет - мережу як блогер, і в блогосфері народився блог «Бібліознайки». Публікація була присвячена книзі. Це були тільки перші наші кроки, ми «боязко оглядаючись», почали ступати, постійно навчаючись, здобуваючи  своїх прихильників. 
         Ми зрозуміли, що через блог можна активно спілкуватися, обговорювати окремі питання, вести дискусію, що знайшли ще один  інтерактивний  канал зв’язку. Та, народна мудрість говорить «Вік живи - вік учись». Тому, як блогери -  бібліотекарі у вільний час  і далі сідають за комп’ютер і, знову штурмують інтернет-павутину  плутаючись, спотикаючись, дискутуючи, пробують осягнути нове для себе.
         Як це у нас виходить? Судити тобі, користувачу, залишаючи свої коментарі.
 
До нових зустрічей на сторінках нашого блогу!


вівторок, 14 травня 2013 р.

Без сім'ї нема щастя на землі.

Сім’я-це пристань і гавань.
Сюди повертаємось знов і знов
Із мандрів далеких і плавань -
Тут вічно панує любов.

         Щорічно  15 травня у всіх країнах світу відзначається Міжнародний день сім’ї. 
         Мамина ласка, татусева мужність, бабусина доброта, дідусева мудрість, тепло хатнього затишку в колі рідних на все життя залишають глибокий слід у душі та серці кожної людини. Завжди якось по-особливому зворушливо, з великою теплотою згадується те родинне гніздо, з якого ви вийшли у світ широкий. Усі ми добре знаємо, що людина сильна тоді, коли вона не одинока, коли її є кому підтримати. Коли в неї є сім’я . Бо сім’я - це наша опора, це той причал, до якого пристаєш, ховаючись від бід та незгод, де знаходиш спокій і затишок. Батько і мати – найрідніші і найближчі кожному з нас люди. Від них ми одержуємо життя. Вони нас вчать, вкладають у наші вуста добрі слова.
          «Без сім'ї нема щастя на землі» - під такою назвою в нашій книгозбірні організована викладка літератури напередодні дня сім’ї. Її мета привернути увагу дітей до сімейних цінностей.

         Кожному з нас батько і мати дали життя і живуть для нашого щастя. Не завдаваймо  їм болю, образи, прикрощів, страждань.
         Діти, даруйте ж завжди своїм батькам хвилини радості, бо від вашого тепла до неї стане теплішим і добрішим світ.

пʼятницю, 10 травня 2013 р.

Цілую руки матері моєї

Якщо говорити між нами,
То все починається з мами.
І казочка перша у світі,
І сонячна подорож в літо…
Якщо говорити між нами,
То все починається з мами.
 
 
         У травні, коли прокидається від сну природа, коли дзвенить у блакиті пташиний спів, теплий весняний вітер приносить свято Матері. Цього року ми відзначаємо його 12 травня.                                              
         Мама, мати, матуся! Скільки спогадів і тепла таїть це магічне слово, бо ним ми звертаємось до найближчої людини.
         Мама - це турбота, мама - це ласка, мама - це любов і доброта. З першої миті життя схиляються над нами обличчя матерів. В тривозі й любові, в замилуванні й надії вдивляються матері в своїх дітей, сподіваючись і прагнучи щастя для них. Це вони відкривають дитині світ. Їх очі супроводжують дітей у далеких життєвих мандрах.  Серце матерів - доброта і мудрість. Це вони вчать любити людей. Руки матері невтомні. Це вони дають перші уроки праці. Там, де ступає матуся, здається, стає тепліше, піднімаються трави, розцвітають квіти, радісно щебечуть пташки. По-особливому дерева там ростуть, опустивши свої віти до матінки-землі, віддаючи данину шани і поваги. А інші здіймають віти до сонця, ніби прославляючи ім’я Матері!        

    Велика любов до мами знайшла відображення у прозових творах,  поетичних рядках. Образ найріднішої  оспіваний в піснях, на полотнах художників. Про це розповідає книжкова виставка «Цілую руки матері моєї», організована в нашій книгозбірні.   
         Пам’ятайте, скільки б людині не було — 5 чи 50, їй завжди потрібна мама. І як би не склалася ваша доля, знайте, материнське серце завжди болить за вами.
         Дорогі наші матері, ми ще і ще раз від усього серця вітаємо Вас з цим прекрасним весняним святом — Днем Матері.
               Живіть нам рідненька, живіть нам на світі,
               І будемо всі ми любов’ю зігріті,
               Бо поки є мама, доти є сонце,
               Доти пташині і цвіт під віконцем.


пʼятницю, 3 травня 2013 р.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Христос Воскрес! Христос Воскрес! То благодать зійшла з небес!
То людям Бог подав спасіння, щоб засіяло Воскресіння!
У душах їхніх, у серцях, у щирих добрих молитвах!
 
 
        Великдень – свято свят і торжества, приурочене пам'яті воскресіння Ісуса Христа, що є знаком торжества Життя над Смертю, Добра над Злом, Віри над Зневір’ям, Вічності над Минущим. Великдень символізує радість з приводу перемоги Ісуса Христа над смертю та вічним забуттям, і вважається найважливішим християнським святом.
        До цього великого свята у нашій бібліотеці оформлена цікава, змістовна виставка репродукцій картин «Українська старовинна ікона», що знайомить юних читачів бібліотеки з найдавнішими витворами сакрального мистецтва. Окрасою виставки стали, виготовлені умілими ручками членів гуртка «Умійко», писанки та крашанки, що є невід'ємною частиною Великоднього свята. Яйце - це символ весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду.

 
       
 
 
 
 
 
 
        Щиро вітаємо усіх Вас зі Світлими Великодніми Святами. Нехай з Великоднем до Вашої оселі прийде здоров'я, щастя та добробут, душа нехай світлішою стає, серце пламеніє від любові!!!