четвер, 25 липня 2013 р.

1025-річчю хрещення Київської Русі присвячується...


"Благословенний Господь Ісус Христос, що полюбив Руську землю і просвітив її хрещенням святим"                 (Повість минулих літ)
                                                     
         Скажіть, будь ласка, у вас є хрещені батько й мати? Ну, звичайно ж!
       А ви знаєте, що означає «хрещення»? Колись була охрещена і наша країна. То хто ж її хрестив?
28 липня ми святкуємо 1025 років Хрещення Русі. 
          Ви скажете, до чого тут Русь, адже ми живемо на Україні? Усе правильно! Наша рідна земля, наша держава – Україна.
       А що таке християнська віра? Це віра в одного бога – Ісуса Христа, нашого захисника і спасителя.
         То хто ж охрестив Русь?
В княгині Ольги був онук, який згодом став князем Володимиром. Він об’єднав усі руські землі в єдину державу. Він більше не хотів воювати з іншими державами, де вже було встановлено єдину релігію – віру в Христа. А тому Володимир вирішив і свою країну охрестити. Спочатку він сам охрестився, охрестив своїх дванадцять синів. Потім наказав усім жителям Києва зайти у Дніпро, і там священик їх охрестив. Ну, а згодом і всю Русь було охрещено.
      Такі питання  цікавили  учасників історичного веб-екскурсу «1025-річчю хрещення Київської Русі присвячується..», який пройшов 24 липня в нашій бібліотеці. Викладка літератури, організована в читальному залі, також знайомить читачів книгозбірні з книгами на цю ж тему.
Ось, так нам з вами дісталася у спадок від давніх предків наша віра – православна, і наш Бог Ісус Христос.

вівторок, 16 липня 2013 р.

Віночок духовної поезії Віри Багірової



Бог любить нас, Бог любить нас,
Біленьких і чорненьких,
Великих і маленьких….

                      Віра Багірова
          


         Ким виростуть наші діти? Який життєвий  шлях оберуть собі?  Якими цінностями будуть послуговуватися в своєму житті?
Як же донести зміст Біблії дитині реально і, водночас, доступно і зрозуміло?
         Такий шлях віднайшла  Віра Багірова - співець духовності, майстер  дитячої поезії, якій 15 липня  виповнюється 65 років від дня народження. Віра Багірова  - авторка книжок для дітей на релігійну тематику. Це  різноманітні, легенди, інсценізації, казочки, оповідання, вірші, які декламують, співають, читають.
          Її ім’я сьогодні відоме і шановане на Прикарпатті і далеко за межами України. Вона авторка 19 збірок для дітей. Її твори друкуються на сторінках журналів “Малятко”, “Барвінок”, американського журналу “Веселка».
В її доробку є книги “Хай Бог вас береже”, “Бог любить вас”, “Творіння Божої краси”, “Церковна абетка”, “Свята земля”, “Ялинка”. Всі вони легкі для сприйняття, багаті на позитивні емоції.
         15 липня у нашій бібліотеці відбулася година духовності «Хай Бог вас береже» за творчістю В. Багірової,  на якій учасники свята мали змогу отримати відповідь на всі нескінченні запитання: «хто створив красу зоряного неба», «хто вкрив степ чарівними квітами», «хто створив людину», «хто дав дитині батька й матір».
Нехай світла радість, яку випромінюють вірші Віри Багірової, маленькими іскорками запалюють серце кожного з вас, любі читачі. 

четвер, 11 липня 2013 р.

Бібліотекар на тренінгу у м. Івано-Франківську

          Ми  живемо в час, коли наука і техніка розвиваються шаленими темпами. Що нам принесуть наступні 10, 20 чи 30 років? Важко спрогнозувати та важливо - не відставати , а йти в ногу з часом. Це намагаються робити і бібліотеки, запроваджуючи в свою роботу новітні технології, унікальні нові послуги. Мабуть багатьом відомо про програму «Бібліоміст», завдяки якій наша бібліотека стала «сучасною», бо може надавати ці послуги, а для цього нам, бібліотекарям, також важливо постійно вчитись, удосконалювати свої знання.
         9 липня бібліотекар нашої книгозбірні побувала на тренінгу "Зв’язки з засобами масової інформації та основи піару для публічних бібліотек, який відбувся в Івано-Франківську і проводився в рамках  програми „Бібліоміст".Тренери ГО «Свобода слова» Світлана Жаб‘юк  і  Тарас  Яценко  навчали, як правильно побудувати відносини з журналістами,  і що корисного може дати співпраця з медіа бібліотеці  та  читачам.
         Як написати правильно прес-реліз, прес-анонс для ЗМІ, щоб журналісти захотіли побувати саме на нашому бібліотечному заході та висвітлити його у своїх медіа? А ще метою тренінгу було навчити бібліотекарів області, як просунути свою ідею та завоювати довіру в Інтернеті .
На всі ці питання учасники тренінгу  шукали відповіді, спілкуючись з тренерами .         
 
         А час і наші бібліотечні заходи покажуть результати цього навчання та спілкування…

Шоколаду кожен рад, весь світ любить шоколад


         Ти любиш смакувати шоколадом? А чи чув ти про свято шоколаду? 
   Хтось,навіть, може засумніватись про існування як такого взагалі. Але, воно дійсно існує і святкують Всесвітній день шоколаду  11 липня.
          Батьківщиною всесвітнього дня шоколаду вважається Франція. Саме французи  в 1995 році поклали початок цього свята. Це свято досить швидко здобуло популярність і крім Франції широко відзначається в Німеччині, Італії, Швейцарії та інших країнах.
         В Україні день шоколаду найбільше яскраво відзначають у Львові. Переважна більшість дорослих, а особливо дітей охоче ласує шоколадом. Декому більше подобається молочний, декому-темний.
Солодощі-це вуглеводи,тобто найважливіше джерело енергії. Діти багато рухаються,витрата енергії у них велика,її треба швидко заповнювати. З цієї точки зору солодощі дітям корисні, особливо шоколад.
         Відзначають Всесвітній день шоколаду,звичайно ж, поїдаючи незлічену кількість шоколаду. Сьогодні ці ласощі можна зустріти в найрізноманітніших видах: як плитки, цукерки, сувеніри та навіть фонтани.
         У медицині шоколад використовується як лікарський засіб, а також для виробництва косметики: мила, кремів,  духів, дезодорантів.
Завдяки вмісту таких речовин, як теобромін і кофеїн, шоколад чудово знімає втому, а ще - піднімає настрій.
 
 
 
Отож, вітаємо всі із святом шоколаду!
Ласуйте шоколадом у міру і на здоров'я!

середу, 10 липня 2013 р.

Яскраві барви літа

         Літо…Спека…Так хочеться десь знайти затишне прохолодне  місце для відпочинку. Добре, якщо поруч море чи річка, а коли ти посеред літа в місті… Що тоді? Ну, звичайно – дитяча бібліотека. 10 липня в цьому мали змогу ще раз переконатись  учасники поетичної хвилинки «Яскраві барви літа», поєднавши прекрасне і корисне. Вони декламували улюблені вірші про літо, пригадували прислів’я, приказки та прикмети про цю чудову пору року, знайомились з новими для себе творами, а ще, охочі мандрували інтернет-простором. Час промайнув цікаво і дуже швидко, тож з неохотою діти прощались до наступної зустрічі.


Тож, і ти часу не гай, в бібліотеку поспішай!!!