середу, 26 березня 2014 р.

Всеукраїнський тиждень дитячого читання - 2014

         



              Щороку хвилююча мить чарівної весни приносить до бібліотек України традиційне і довгоочікуване свято – Всеукраїнський тиждень дитячого читання. Це свято залишається найпопулярнішим під час шкільних весняних канікул, яке пов’язане з книгою. Тиждень дитячого читання із дуже давніми традиціями сьогодні не лише не втратило свого значення, але й набуло особливого змісту для кожного учасника, від дворічного малюка, який пробує книжку «на зуб», до солідних «живих» класиків дитячої літератури.
 Наша книгозбірня  вже традиційно запрошує юних читачів на це свято в перші квітневі дні. Тож для наших читачів це свято  читання ще попереду.
В рамках тижня працівники нашої бібліотеки пропонують своїм юним користувачам ряд заходів:
 1.  «З книгою жити — з добром дружити». Відкриття Тижня.
 2.  День нових книг «Познайомимося! Ми новенькі!»
 3.  Вікторина-конкурс «Візьму у руки я Кобзар»
4. Літературна візитка  «Дочка Підгірянського краю» (По творчості М. Підгірянки.)
5. Екскурсія на виставку дитячих малюнків «У вінок шани Кобзареві».
6. Ерудит-гра «Сторінками улюблених книг».
7. Перегляд книжкової виставки-визнання «Наша гордість – безсмертний Кобзар».
 Протягом тижня юні користувачі отримають багато корисної інформації, здійснять своєрідну мандрівку до неосяжного всесвіту цікавих та корисних книжок.
                Ти можеш із другом своїм посваритись,
                І навіть образившись тиждень мовчать,
               А книжка не сердиться, книжка не злиться,
               Вона лиш добра тебе буде навчать.

                    Чекаємо Вас на нашому святі!             

суботу, 22 березня 2014 р.

Хай вічно струмує чиста вода

Вода -  жива, вона фотографує, 
Вона все бачить, і все вона чує.

Людино добра, ти їй допоможи,
Від бруду і гнилі її очисти!
         
         Сьогодні, 22 березня, в світі відзначається Міжнародний день води.Відзначати цей день почали в 1993 році.
         Вода…Основа всього живого на Землі. Як багато вона важить в нашому житті, а як мало ми турбуємось про її чистоту і збереження. З 1992 року Україна оголошена зоною екологічної кризи.. Забруднено все: повітря, вода, села, міста, ліси і поля…         
Україна належить до найменш забезпечених власними водними ресурсами європейських держав. Основною її складовою є річковий стік. Значне забруднення водних об’єктів відбувається внаслідок невпорядкованого відведення стічних вод. Незадовільний екологічний стан впливає на погіршення якості питної води. Питна вода вже давно не відповідає державним стандартам, вона забруднена металами, фенолами, нітратами, радіонуклідами. Розрахунки показують, що всі доступні для використання водні ресурси України вже вичерпані, спостерігається гостра нестача прісної води…
«Коли зневажаєш воду,
То зробиш собі шкоду,
Поможеш воді -
Не будеш у біді»,-так наші предки говорили про воду, вірили в її цілющу силу, освячували її. Неможливо не пригадати очищувальні властивості води, освяченої на Йордан. Таку воду використовують як цілющу від всіляких хвороб. А скільки народ склав прислів’їв, приказок, загадок, пісень…
Про все це  сьогодні, 22 березня, ми говорили з дітьми на екологічній годині «Хай вічно струмує  чиста вода», яка відбулась в нашій книгозбірні. Нехай аудиторія зібралась і невелика, зате - активна, творчо налаштована і здатна до дій. Захід закінчився словами:

«Ти нас,  водичко, омий, освіжи, 
Силою від Бога ти нас оздорови!»

середу, 19 березня 2014 р.

А що знаєте ви про Кобзаря ?

   Знов і знов вертаємось до творчості Тараса Шевченка, бо не було і немає в Україні поета, який був би йому подібний. 
Вірші Кобзаря завжди актуальні . Вони підтримували українців під час багатьох війн, бідування, під час пошестей і голоду. Вони ставали  добрими порадниками у скруті, бо написані з такою щирістю, що душа бринить від щастя  або туги. Багато з них стали піснями, і тепер вже ніхто не може їх відрізнити від народних пісень. Здається, що словами Шевченка говорить сам український народ: 
   Думи мої, думи мої,
   Лихо мені з вами!
   Нащо стали на папері
   Сумними рядами?...   
       Кобзар  Тараса Шевченка є в кожній хаті, читають у бібліотеці , його вірші вивчають у школі, а кожний кабінет з рідної літератури має портрет Шевченка, прикрашений вишитим рушником. Чи може бути правдивішим і кращим свідчення любові українців до свого Тараса!    Для кожного з нас ім'я Шевченка є святим, тому вчать діти його біографію та  творчість з самого дитинства і не важливо де проживають -  в селі чи в місті.
       Сьогодні, 19 березня,  до нас, в книгозбірню, завітали діти з села Якубів. Малим відвідувачам було цікаво побувати в районній бібліотеці для дітей.
Вони знайомились з відділами бібліотеки, виставками літератури, саморобок, виставкою дитячих малюнків "У вінок шани Кобзареві", інтернет-центром . Неабияк зацікавила дітей виставка «Наша гордість - безсмертний Кобзар», тож бібліотекарі вирішили поговорити  з дітьми про Шевченка. «А що знаєте ви про Кобзаря?» - такою була тема вікторини, проведеної  для малих відвідувачів. Нам, бібліотекарям, було дуже приємно, що незважаючи на вік (адже були діти 1-4 класів ) діти жваво відповідали на питання.        Закінчилась  зустріч  думкою,  що Шевченка і надалі треба вивчати, бо творчість Тараса Шевченка дає прекрасну можливість виховувати в учнів загальнолюдські моральні цінності — здатність до співчуття, повагу до жінки-матері, людську гідність, честь. 

четвер, 6 березня 2014 р.

Моя стежина до Шевченка


      І знову – березень… І знову линуть до нас думи геніального  українського поета         Т.Г.Шевченка. Традиційно    український народ  у  цей     весняний час     звертається       до постаті               Великого Кобзаря,   яка    у    своїй величі      була,       є      і залишається   ні    з   чим незрівнянною.
    “Шевченко – це митець, художник, який відкрив для української нації двері в безкінечність. Він є гарантом нашої вічності…” – сказав Микола Жулинський.
      Сьогодні, 6 березня користувачі нашої бібліотеки разом з бібліотекарями здійснили віртуальну мандрівку  по музеях Тараса Шевченка під назвою «Моя стежина до Шевченка».        

        Розпочали  веб - мандрівку з Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка», який налічує 43 об’єкти культурної спадщини, що мають історичну наукову та культурну цінність. Побували в Літературно-меморіальному музеї Т.Г.Шевченка в с.Шевченкове, у Моринському меморіалі та музеї історії села Вільшани.

     Великий інтерес викликала у  дітей  подорож до Національного музею Тараса Шевченка в Києві.  Побували і в Каневі у Шевченківському національному заповіднику. На моніторі побачили сучасний вигляд Шевченківського меморіалу: Тарасову гору, зали оновленого музею Шевченка, музейну колекцію. 
       Учасники веб - мандрівки  виявили бажанння  побувати в цих музеях. Адже враження від побаченого залишаться в кожному з нас на все життя, зроблять нас духовно багатшими. На жаль, далеко не все знаємо ми про творчість видатного українця.
       Метою  заходу було: вшанування пам’яті видатного художника слова та патріота України – Тараса Шевченка, виховання любові до рідної мови, до України, до рідного краю, до світлого образу Т. Шевченка,  викликати бажання читати твори Кобзаря.
     Тож головне – читайте Шевченка,  шукайте у його поезіях  потрібне вам, думайте, знаходьте відповіді для себе!... Бо сьогодні Тарас Шевченко – актуальний як ніколи!

вівторок, 4 березня 2014 р.

Наша гордість - безсмертний Кобзар

             Навесні, коли тануть сніги
            І на рясті заграє веселка,
           Повні сил і живої снаги
          Ми вшановуємо пам'ять Шевченка.
        Дата 9 березня 1814 року пам'ятна в  історії української  культури. Тоді, темної ночі, перед світанком, у селі Моринцях, на Звенигородщині, у хаті Григорія Шевченка, кріпака пана Енгельгарда, блиснув єдиний на все село вогник: народилася нова панові кріпацька душа, а Україні - її Великий співець - Тарас Шевченко.         
Без його імені не можна уявити нашої літератури, нашої культури, нашої країни. Його творчість невмируща. Поезії нашого Кобзаря — то одкровення, які він висловив на адресу минулих, сучасних і прийдешніх поколінь українців. І не одне покоління українців звіряє своє життя іменем і творчістю Кобзаря… В цьому ще раз переконуються відвудувачі нашої книгозбірні знайомлячись із книжковою виставкою-визнанням  «Наша гордість – безсмертний Кобзар», організованою напередодні  відзначення 200-ліття  від дня народження Т. Г. Шевченка.

  Ознайомити з життєписом великого сина українського народу Т.Г. Шевченка; виховувати бажання глибше вивчати біографію великого Кобзаря, любов і повагу до спадщини, яку залишив поет - така мета виставки.
З цікавістю беруть в руки маленькі відвідувачі  «Дитячий Кобзар» що представлений у розділі «Мудра, світла книга - то «Кобзар» Тараса. 
    Творчість Т. Г. Шевченка — це творчість людини, яка вміла любити свій народ і свою землю, віддавати всі свої душевні сили задля того, щоб народ цей прокинувся від довгого сну і боровся за свої права й свободи - свідченням цьому є збірки творів та картини Тараса, виставлені на поличках «Величне слово Кобзаря» та «Шевченко-художник».
    Творчість Т. Г. Шевченка — це святиня, якою дорожить і гордиться український народ. Ми, нащадки, будемо завжди берегти у своєму серці той вогник любові до Вітчизни, який запалив поет своїми безсмертними творами, тому «Його дума, його пісня на вмре, не загине» (розділ виставки).