середу, 25 червня 2014 р.

Конституція України – основний закон нашої держави

Україно, в паростках надій, 
Із широкою, як степ, душею, 
В думі сивій, волі молодій — 
Переймаюсь долею твоєю.
    Всього кілька днів відділяє нас від одного з головних свят нашої держави – Конституції України, яку  було прийнято 28 червня 1996 року.
   Кожна держава має свою конституцію і вважає її найціннішим документом. У цьому документі закладено основу держави — її суспільні й національні цінності, життєво важливі права та свободи громадян. Конституція — це гордість країни, день її прийняття вважається великим святом. 
Конституція посідає особливе місце серед усіх законів держави. Цей документ закріплює основні права, свободи та обов'язки громадян, основи державного устрою, визначає, як утворюються та діють органи влади.
      Для ознайомлення відвідувачів з Основним законом нашої держави в нашій бібліотеці організовано викладку літератури "Конституція України-основний закон нашої держави"
Мета: розповісти учням про історію створення Конституції України, основні її засади, виховувати почуття патріотизму до своєї держави.

      Вітаємо усіх відвідувачів книгозбірні і всіх українців з святом! Бажаємо і надалі залишатися патріотами нашої України!

середу, 18 червня 2014 р.

Канікули, канікули, а читати ніколи...?

      
      Канікули…
Кожен з дітей намагається використати цей час якнайкорисніше для себе, бо літні дні їм видаються такими короткими (хоча насправді навпаки). Хочеться поспати довше… поснідати щось смачненького, ну а тоді – гуляти на повну силу…Хтось при гарній погоді  мчить на річку чи озеро, а у кого нема такої можливості,  то чимдуж – м’яча поганяти, чи в інші ігри з друзями пограти, та так, що і про обід не завжди згадується… Так і пробігає день за днем, швидко, непомітно… 
Мабуть важко повірити, але є і такі діти, які якраз у ці саме літні, такі довгоочікувані дні проводять з книжкою, бо вважають, що канікули без книги - не канікули…
А підтвердженням цього, є світлини, зроблені у ці червневі дні у нашій книгозбірні.
    
   
Отож, чимдуж -  в бібліотеку, це крутіш від дискотеки!

четвер, 12 червня 2014 р.

За покликом серця Надії Дички

    «Дорогі діти, чи знаєте ви хто така Надія Дичка?
Так, це сучасна українська письменниця, поетеса, публіцист, 50 літній ювілей якої, відзначатимем завтра, 13 червня. Тому, сьогодні наша поетична хвилинка «За покликом серця», присвячена їй.
Народилася Надія 13 червня 1964 р. у вчительській родині в с.Підмихайля Калуського району Івано-Франківської області. В юнацькі роки захопилася журналістикою, працювала юнкором, позаштатним, а згодом штатним коресподентом районної газети «Червона Долина». З дитячих років друкувалася в районній та обласній пресі. Як літератор друкується з 1985 року . 
Зараз Надія  Дичка – член Національної спілки письменників України. (1997).   
Мешкає поетеса у м.Долина, тому відома багатьом нашим краянам. Таку велику популярність пані Надія здобула майстерністю володіння пером і пензлем. 
Збірки: «Пора півоній», «Між злом і світлом», «Золота хмаринка» ,«За годинником серця», «Абетка та казки», «Перехрестя», «Абетка України», «Футбольна абетка» та інші надзвичайно схвально оцінили читачі. 
        Надія Дичка - авторка текстів до відомих пісень, які виконують провідні артисти України, зокрема, народні артисти України Василь Зінкевич, Світлана та Віталій Білоножки, Ніна Шестакова, Михайло Кривень та ін. А першим виконавцем пісень на вірші Надії Дички був незабутній народний артист України Назарій Яремчук.
…»,-так розпочався сьогодні, 12 травня, у нашій бібліотеці захід, присвячений Надії Дичці .




 Діти вслухалися в біографічні сторінки життя і творчості поетеси, а опісля читали її вірші, бо нині у творчому доробку Надії Дички 13 книжок, 6 з яких написані для дітей.  Багато цікавого і корисного прозвучало на святі.          
А, життєве кредо талановитої і наполегливої поетеси «працюй за двох...» можна тільки взяти кожному за приклад.      

вівторок, 10 червня 2014 р.

У пошуках дружби

Вірний друг — це та людина, 
Яка не кине у біді.
І як прийде лиха година,
Пізнаєш друга ти тоді.
     На світі є безліч красивих і корисних речей. Вони, безперечно, допомагають у житті. Та скільки б не було багатств, людині потрібен друг. Адже жити самому важко і нецікаво. «Ніколи ще щастя не ставило людину на таку висоту, щоб вона не потребувала друга»,  -  так говориться в  крилатому  вислові. 
     Кажуть, що хороших друзів не буває занадто багато. Їх завжди декілька або навіть один. Але, напевно, душа не може поділятися на нескінченну кількість частин. Тому дружбу двох можна назвати ідеальною — найміцнішою, вірною та тривалою.
Друзі — це найближчі люди для кожного, тому Міжнародний день друзів, який відзначається 9 червня, можна вважати днем любові до друга. 
Традиція відзначати День друзів зародилася у США ще в 1935 році.
З роками свято отримало величезну популярність, і сьогодні його відзначають у багатьох країнах.
Кого можна назвати справжнім другом?
А як ви гадаєте: друзі пізнаються в радості чи в біді?
А чи згідні ви з тим, що:
Справжній друг радіє, коли товариш отримав двійку?
Справжній друг насміхається, коли в його товариша невдача?
Справжній друг – це той, хто розповідає всім про секрети свого друга?

На ці та інші питання намагались щиро відповідати діти під час гри «У пошуках дружби», що зібрала дітей у нашій книгозбірні 10 червня.
А ще діти всі разом думали, що треба робити і якими бути, щоб мати справжніх друзів. Ну і звичайно, зійшлися на думці, що дружбу треба берегти, як зіницю ока. Неприпустимі між друзями образливі прізвиська, непристойні жарти, неповага до дівчат, грубість у взаєминах. Дружбу легко можна зруйнувати грубими, недоречними жартами. 
     Отже, якщо ви хочете мати надійного, доброго, щирого, чесного друга, то і самі повинні бути такими.
Дружба, дружба над усе,    
Дружба радість нам несе.
Дружба всім нам дорога,
Дружба жити помога.

четвер, 5 червня 2014 р.

Земля у всіх одна

Вода у нас забруднена.
Повітря чистого давно нема.
І тужим за загубленим,
За всім тим, що природа нам дала.

     Щороку 5 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день навколишнього середовища.
              Земля… Яка вона? Земля породжує джерельця і стрімкі потоки, трави і дерева. Вона тримає на собі океани, ганяє хмари та грається їхніми тінями. Приймає всі дощі, сніги, тумани. Вона розкривається жерлами вулканів, запускає птахів у небо, радіє всьому живому. Земля то завмирає, то відроджується знову, даруючи своїм жителям дивну красу природи. Мільярди років світить вона маленькою зіркою в безмежному просторі Всесвіту... 
Але ніколи людина не відчувала такої гострої тривоги за наш спільний дім, як в останні десятиріччя. Саме людина є виною того, що назавжди зникли сотні тисяч видів рослин і тварин. Вирубано половину всіх існуючих раніше лісів. Висихають і забруднюються моря і річки. І скільки ще інших навколо видимих і невидимих слідів нерозумної діяльності людини. Ерозія грунтів, кислотні дощі, озонові діри…
-Коли вперше побачила світ «Червона книга» України?
-Як називається територія, що охороняється?
-Яку з наших рослин називають «живим компасом»?

Ці та інші питання прозвучали у екологічному бліц-турнірі «Земля на всіх одна», що відбувся у нашій книгозбірні сьогодні, 5 травня, з нагоди Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища. Діти жваво відповідали на питання, включались у дискусію і пропонували з чого треба починати охорону довкілля, бо 
людина може бути щасливою тільки у співдружності з природою.
Любімо! Бережімо! Охороняймо наше довкілля!

вівторок, 3 червня 2014 р.

Урок-екскурсія книжковим містом

Полюбіть книжки, малята!
Будуть всі вас поважати.
Виростайте не ліниві,
І розумні, і сміливі.
Книга мудру дасть пораду,
Книга розуму навчить
 І ніколи вам не зрадить.
Діти, з книгою дружіть!

                 Книги — як люди. Вночі вони міцно сплять, а вранці разом зі школярами вирушають до школи, крокують з ними пліч-о-пліч  у країну знань. Коли ж діти відпочивають, книги допомагають їм у виборі нових ігор чи розваг. І в лісі не дадуть заблукати, а допоможуть знайти дорогу додому і завжди дадуть відповіді на кожне запитання.
           Ось і закінчилось навчання в школі, почались канікули, але не треба забувати про книгу, бо «Книга – джерело знань».
           Сьогодні до нас завітали учні НВК № 2, щоб ознайомитися з нашою дитячою бібліотекою.Розпочалась розповідь про книгозбірню словами: "Бібліотека-це книжкове містечко, в якому живуть книги. Кожна книжечка має свій дім, а будинок – адресу.
А зараз познайомтеся з нашими книгами...
Продовжимо нашу мандрівку книжковим містом. Зверніть увагу на книжкові виставки. Ось, наприклад, «В казку ми підемо, друзів ми знайдемо», «Читаєш ти, читаю я, читає вся моя сім’я»,"Наша гордість - безсмертний Кобзар","Твої газети і журнали". На книжкових виставках стоять найкращі книжки. Всі книжечки чекають на своїх читачів. До них приходять такі діти, як ви, кличуть до себе в гості. Не надовго – на тиждень, або на два. Книжечки радіють. Вони люблять знайомитися з новими читачами, мандрувати з ними.
       Ставши читачами бібліотеки, ви будете брати їх додому, а прочитавши їх – обов′язково повертати в бібліотеку.  Розібратися у книжковому світі, вам допоможе бібліотекар. Перед тим як брати книгу, вам треба запам′ятати правила поводження з книжкою та правила користування бібліотекою..."

          Ось і добігла до кінця наша зустріч. А на завершення хочемо вам побажати бути активними користувачами нашої бібліотеки, берегти і любити книги та ніколи з ними не розлучатися.

понеділок, 2 червня 2014 р.

Спинилось літо на порозі


            Ось і продзвенів у школах України останній дзвоник. Для випускників він став сумним прощанням зі школою, а для більшості дітвори - таким довгоочікуваним пропуском у літо. Адже, можна якнайдалі  закинути шкільні ранці, вдихнути на повні груди і насолоджуватись літнім відпочинком. Попереду - три місяці безтурботності: не треба зранку прокидатись і думати про шкільні уроки, а просто байдикуй собі і більш нічого…
Правильно, так можна думати в перші дні незалежності від шкільного життя, а далі… звичайно, занудишся нічого не робити. Відпочивати звичайно треба, але так, щоб було що згадати в перші вересневі дні і поділитись з однокласниками враженнями.     
     Отже, якщо ви залишаєтесь літом у місті і відпочинок хочете провести з користю, до ваших послуг – Долинська районна бібліотека для дітей, яка пропонує ряд розважальних заходів на літо, які проходитимуть під назвою "Спинилось літо на порозі".


     Цікавого і змістовного вам відпочинку цієї літньої пори!