четвер, 31 липня 2014 р.

Що? Де? Коли?

Щоб не скривдити, не зламати,
А в гармонії з світом жити.         
Тож природу нам треба знати,
Бо прийшли ми у світ — любити!

     Як прилучити дитину до природи? Навчити цінувати, поважати і любити її? Адже це так необхідно, щоб вона виросла чуйною і доброю людиною. 
     Побачити красу природи можна лише здійснивши чудо. Тому що краса природи – саме чудо. Це – таємниця природи. Це – вічність Природи. Це – її нескінченість. – говорив Маленькому Принцеві Мудрий Лис.
     31 липня у нашій бібліотеці була проведена  екологічна  гра «Що? Де? Коли?». 
Мета якої популяризувати дитячу літературу природничої тематики; розвивати кмітливість, швидкість мислення, творчі можливості учнів; виховувати любов до природи, турботливе ставлення до неї; прищеплювати уміння культурно поводитися на природі.
      Під час заходу діти брали активну участь у вікторині  «Кошик цілющих рослин», конкурсі знавців скоромовок і прислів’їв «З народних джерел про рослини», конкурсі знавців собак «Мій вірний пес – мій добрий друг», жартівливій еко-вікторині «Впізнай тварину за хвостом»
Дітям пропонувалися загадки, маленькі жартівливі тести, різноманітні питання вікторини і варіанти відповідей, які допомогли активізувати увагу, пам'ять та загальні знання дітей . Вірші та запитання вікторини познайомили дітей з назвами, зовнішнім виглядом навколишнього світу.
     Після діти сіли за комп’ютери і здійснили віртуальну мандрівку у світ природи.

     Все, що нас оточує і не зроблене руками людей, – це природа. Спілкування з природою дає найбільшу радість до життя. Всі ми – діти природи, та не всі однаково добре ставимося до неї. Природа потребує постійної уваги і турботи. Ми повинні берегти природу, охороняти її багатства.

вівторок, 29 липня 2014 р.

Науку пригадаємо-загадки відгадаємо

     «Є скарби в морі, під землею, у шкатулці, скрині (золото, срібло, діаманти, персні, перли), а є скарби душі, розуму й серця: пісні, загадки, казки, прислів’я та приказки».
                             М.Дмитренко.
   Одним з улюблених жанрів усної народної творчості як у дітей, так і в дорослих є загадки. Загадки, з одного боку, розважають, а з іншого — тренують розум і розвивають спостережливість. Ще в  давнину уміння відгадувати загадки було свідченням мудрості й розуму.
Можна довго розповідати про користь загадок, бо кожна обов’язково потребує відгадки, а щоб відгадати її, треба бути кмітливим. Загадка часто містить підказку, тобто натяк на правильну відповідь. В цьому переконались діти, учасники аукціону знань «Науку пригадаємо-загадки відгадаємо», що відбувся у нашій книгозбірні 28 липня. А ще дітей цікавили такі питання: 
Коли виникли перші загадки?
Якими вони були?
        Діти зрозуміли, що загадка — це ще й своєрідний тест, який визначає, наскільки людина кмітлива. І що більше ми їх знаємо, то краще для нас. 

середу, 16 липня 2014 р.

Стежиною здорового харчування

       
      Їжа - життєва необхідність, яка до того ж викликає у людини різноманітні почуття. Багато причин підштовхують нас до прийому їжі. Ми їмо, щоб втамувати голод, отримати задоволення, відчуття радості. Інколи ми їмо в стані стресу. У кожного з нас ще з дитинства виробляється певний стереотип харчування.
        Ще мудреці давнього світу розуміли, що помірність в їжі — запорука здоров’я і довголіття. А про тих, хто занадто багато їв, говорили: «Зажера риє собі могилу зубами». Особливо небезпечними є переїдання в наші дні. Адже внаслідок гіподинамії людина стала менше витрачати енергії.
        Головна заповідь здоров’я в наші дні повинна звучати так:«Харчуватись розумно. Виявляти свої помилки в харчуванні і усувати їх!»        Ми мало знаємо про харчування. Наука зібрала достатньо відомостей про раціональне харчування, але більшість людей користується ними мало.         Щоб дізнатись більше про здорове харчування людини в сучасному світі  в нашій книгозбірні  сьогодні відбулася година спілкування  «Стежиною здорового харчування».
           Діти з великою зацікавленістю прослухали інформацію про різноманітні види здорового харчування, які існують в сучасному світі. Бібліотекар розповіла про продукти, які є надзвичайно шкідливими для нашого здоров’я. 

        Під час живого спілкування діти спробували визначити залежність здоров'я людини від впливу на нього продуктів харчування і прийняли рішення раціонально і свідомо обирати продукти для харчування, берегти своє здоров'я як найдорожчий скарб, вести здоровий спосіб життя .
         Здоров'я великою мірою залежить від самої людини. Тільки сама людина має регулювати своє харчування і це допомагає їй довго жити і зберегти власне здоров'я.

вівторок, 8 липня 2014 р.

Сімейна година у бібліотеці

   Чи знаємо  ми, щo 8 липня - День української родини?
Родина, сім’я – це найдорожче для кожної людини. У сім’ї людина навчається любові та добру, вчиться шанувати свою землю, працювати на благо своєї країни. Батько – це та тверда рука, на яку можна сміливо опертися, а мати – це тепло і ласка які зігрівають нас завжди.
З  нагоди родинного свята   сьогодні, 8 липня, проведено «Сімейну годину в бібліотеці», метою якої було: відроджувати традиції сімейного читання.
Здавна в українських родинах була чудова звичка – читати, читати вголос. Таке сімейне читання під час якого дітей навчали не лише грамоті, а й любові до рідної землі, до батьків, до славної історії дідів, об’єднувало родину.
Приємно було бачити як книга зближує і єднає сім’ю, бо в бібліотеку поспішали не лише батьки з дітьми, але і дідусі та бабусі з онуками.

Бібліотекарі  ознайомили відвідувачів  з історією свята, згадали прислів’я та приказки про родину та звернули увагу на важливу роль читання в сім’Ї, а ще  діти вчилися говорити компліменти своїм рідним. Закінчилось  свято оглядом  літератури біля книжкової виставки «Читаєш ти, читаю я, читає вся моя сім’я». 

А після, діти фотографувались, вибирали цікаві книги на прочитання та спілкувались з однолітками в «інтернет-павутині».
Щаслива та дитина, яка має таке щоденне спілкування з книгою через батьків.