понеділок, 27 жовтня 2014 р.

Наша мова калинова

 Зі слова починається людина,
 Із мови починається мій рід.
 Ласкава, мамина, єдина
 Щебече соловейком на весь світ.
       Першим до нас приходить слово…З колисковою материнською мовою, тихою казкою, доброю ласкою. «Мама, тато, баба, льоля, киця», - лепече дитина. Які дивні ці перші двоскладові слова! Дитина спинається на ноги, пізнає за день десятки нових слів, звучних та красивих: сонечко, квітка, вода, траваСвіт – мов казка. І пізнаємо ми його за допомогою слова. За допомогою слова відкриваємо таємничість і складність інших наук.            
         Кожного року, 9 листопада, в Україні відзначаємо День української писемності та мови. З цієї нагоди наша книгозбірня  разом  з бібліотекою школи СШ №7 м. Долини 24 жовтня провели свято мови «Наша мова колискова». 
      Незважаючи на примхи погоди, в бібліотеку поспішали учасники заходу- учні 4-А кл. та запрошені учні 3-Б кл. школи №7. 
Святково прибраний зал. Звучать  пісні про рідну мову...
     Дівчинка і хлопчик з хлібом-сіллю на вишитому рушнику відкрили свято…Багато гарних теплих слів було сказано в цей день про українську мову. Лунали поетичні рядки, пісні. З зачудуванням слухали присутні «Козацький марш» у виконанні Пилипіва Дмитра та спів Івасів Юлії. А в цьому всьому-неабияка заслуга класного керівника Данилко Н.М. та вчителя музики Ямборко О.Д.


Свято наближалося до кінця… «Ми були б раді та щасливі, якби від сьогоднішнього свята ви, дорогі діти та гості, залишили у своєму серці хоча б одну краплинку любові до рідної мови»,- побажала ведуча заходу бібліотекар Бабінчук І.І., подякувала дітям за гарний виступ і пригостила їх солодощами.

       Бережімо, шануймо, глибше пізнаваймо скарби рідної мови!

пʼятницю, 17 жовтня 2014 р.

Осінь така мила, осінь славна...

От і жовтень стоїть на порозі,
Розфарбовує гарно ліси.
Щедра осінь давно у дорозі —
І добра принесла, і краси... 
       Осінь…Тихо опадає на землю золоте листя. Хазяйнує жовтень по всій землі, одягає усе навколо: і сади, і ліси, і поля, і гори. То сонечко щедро засвітить, то небо сірими хмарами укриється, а тоді давай кропити холодним дощем. А вітер як зірветься і починає трясти з дерев жовту позолоту осені. От така осінь, така чарівна і неповторна; то яскрава, то похмура, урожайна, казкова, а ще багата грибами.
Сьогодні, 17 жовтня, наша книгозбірня зібрала малих відвідувачів, щоб більше дізнатись про осінь, про урожай, що збирають восени, проспівати їй славу.
«Осінь така мила, осінь славна», - ці поетичні рядки Павла Тичини були назвою поетичної хвилинки. Читачі розказували вірші, згадували прислів’я та приказки, відгадували загадки. А ще, діти роздивлялись книги, поробки (зроблені їхніми ровесниками) на тему осені біля тематичної полички і звичайно, брали книги для домашнього прочитання. Тож, незважаючи на те, що в приміщенні було холоднувато, свято осені пройшло весело і цікаво.
      Тож, насолоджуймось такими гарними теплими осінніми днями, бо не за горами - зима...

середу, 15 жовтня 2014 р.

Чи знаєш ти своє місто ?

       Чи знаєш ти своє місто? Відповідь багатьох малих співрозмовників була б –«так». Доросла людина уже не так з упевненістю відповість, бо розуміє, що  знати рідне місто – це знати його історію, жити його сьогоденням, перейматися його проблемами і радіти кожній хорошій події, що відбувається в ньому.
    Отже, починати знайомство з містом треба, заглянувши в історію. В цьому переконувались учасники краєзнавчих читань, що проходили в нашій бібліотеці 15 жовтня.
      Діти з цікавістю слухали переказ про заснування міста…Дізнались, що роком виникнення міста вважають 979 рік…
Багато часу з тих пір минуло.Чимало довелось пережити нашому місту…
Багато людей з Долинщини стали видатними в країнi та за її межами. Долиняни гордяться тим, що в їхньому мiстi народився вiдомий український композитор Ярослав Йосипович Лопатинський, вiдомий архiтектор Iван Iванович Левинський; український письменник, педагог i композитор-аматор Михайло Iванович Пачовський.
У Долинi народився i навчався в народнiй школi кардинал Iван Мирослав Любачiвський - настоятель Української греко-католицької церкви.
Про це, та багато іншого дізнались діти під час заходу. Багатьох зацікавила історія рідного міста, тому було багато запитань.
Бібліотекарі переконались, що екскурс в історію краю треба робити частіше, бо «хто не знає свого минулого - не вартий майбутнього».

середу, 1 жовтня 2014 р.

День відкритих дверей для юних читайликів

30 вересня…
Що можна сказати про цей день календаря?
Останній день першого осіннього місяця…
День святих мучениць-Віри, Надії, Любові та їх матері Софії…
Ну, а для всіх хто любить і цінує книгу, це ще і – Всеукраїнський день бібліотек.
То як цей день пройшов у нашій, Долинській районній бібліотеці для дітей?
   Настрою найперше завдала гарна погожа днина. Зранку у всіх працівників був піднесений святковий настрій і трохи хвилювання, бо сьогодні не просто буденна зустріч з читачами… Для багатьох малих відвідувачів бібліотеки цей день має запам’ятатись, сподобатись і зацікавити.
Сьогодні - «День відкритих дверей для юних читайликів», тож на зустріч з бібліотекою та книгою поспішають одягнуті у вишиванки другокласники ( 2-Аклас, кл.кер. Болюк Г.І.; 2-Бклас, кл. кер. Тимик Л.Ю.; 2-Вклас, кл. кер. Шевчун М.М.) з школи №7 міста Долини. 

Під звуки веселої пісні «Дитяча бібліотека» заходять діти до читальної зали…Маленькі відвідувачі із захопленням слухають привітання бібліотекаря та цікавинки про бібліотеку.

Кульмінацією свята була участь дітлахів у конкурсі «Хто багато читає, той відгадає». Малята наввипередки відгадували літературних героїв за їх описом, звичками та уподобаннями.
Кожен малий відвідувач на згадку одержав флаєр про бібліотеку, який має нагадувати, що «бібліотека-територія єдності» смаків, інтересів, спілкування.

А ще було пригощання солодощами, бо яке ж то свято для дітлахів без цього?
Вкінці малі школярики вибирали собі книжечки та журнали для домашнього прочитання та фотографувались на згадку


Малята розбіглися по домівках, а до нас поспішали інші відвідувачі: читачі  та інтернет-користувачі…
Всеукраїнський день бібліотек минув, але бібліотека продовжує працювати.
Тож, ще більше нового та креативного чекає на користувачів нашої бібліотеки.


До дитячої бібліотеки
Як до друга найкращого йдуть.
Навіть ті, хто не вміють читати
Тут гортають книжок сторінки.
Книга й лялька – веселі спектаклі,
Їх відвідують всі залюбки.
І у казку поринувши разом,
Відкривають  дивні світи.