четвер, 28 травня 2015 р.

І стане гарніше на світі, коли усміхаються діти

Захист дитинства у цілому світі 
Це — місія честі, любові, добра. 
Заради майбутнього треба нам жити. 
Прекрасне і вічне нехай не вмира.
        
        Не секрет, що всі ми родом із дитинства. Та, діти чомусь завжди прагнуть скоріше подорослішати, а ми, дорослі, ностальгічно згадуємо безтурботні дитячі роки. Але всьому свій час…
Діти, як квіти, що розцвітають влітку у всій красі, тож  1 червня святкуємо Міжнародний день захисту дітей. В цей день особливо гостро піднімається питання дитинства, адже і сьогодні, у ІІІ тисячолітті сотні, тисячі дітей не мають можливості нормально жити і розвиватися, вчитися і лікуватися. Тому різні громадські організації багатьох держав, в тому числі дитячі спираючись на конвенцію ООН про права дитини, борються за щасливе, достойне життя будь-якої дитини у всіх куточках Землі. Адже від кожного з нас залежить доля дітей сьогодні, а від сьогоднішніх дітей — наша з вами завтрашня доля. 
Тож, випереджаючи трохи час, в нашій книгозбірні з нагоди Міжнародного дня захисту дітей, 27 травня, відбувся літературно-ігровий фольк-майдан «І стане гарніше на світі, коли усміхаються діти». 
Всі люблять мандрувати? А ще, подобаються цікаві пригоди і веселі сюрпризи? Тож у нас, в бібліотеці на дітей чекали веселі зустрічі з літературними героями, захоплюючі пригоди і безліч чудових сюрпризів.
Юні відвідувачі активно поринули в ігрові дійства: відгадували загадки, копіювали кумедних книжкових героїв,  брали активну участь у казковій подорожі, змагались у ліпленні з пластиліну. Деякі учасники свята спробували свої таланти у ролях акторів лялькового театру. Всі учасники святкового дійства не просто відпочили, а зробили це активно.





Тож, не дивлячись на примхи погоди за вікном, свято пройшло цікаво, весело, в теплій і дружній атмосфері. 
  Тому з великим задоволенням вітаємо всіх із цим дитячим святом. 
Закликаємо усіх дорослих зігрівати діток теплом і любов’ю, ласкою і добрим словом, ніжністю і турботою, щоб вони відчували свою важливість і необхідність у цьому світі. Зробімо все від нас залежне, використаймо будь-яку можливість, щоб допомогти кожній дитині.
То ж, хай буде у світі мир, хай всіх нас вітає кожного дня привітне сонечко, хай цвіте на личках дітей радісна усмішка і хай дзвенить веселий дитячий сміх.
Найбільше ми  хочем, 
Щоб мир був на світі, 
Як небо - у зорях,
А сад наш - у цвіті.

середу, 20 травня 2015 р.

Веселі, кмітливі, допитливі

            Напевно, немає жодного школяра, якому б не завмирало серце від чарівного слова "канікули". А від думок та мрій про феєричні літні мандри та пригоди - голова іде обертом. Відпочинкові настрої читачів передались і нам, колективу бібліотеки. І саме тому, напередодні канікул, готуючись розпочати сезон літніх бібліотечних веселощів,  ми вирішили перевірити наших юних читачів на кмітливість, спостережливість і допитливість. Адже, це тільки на перший погляд поглянувши навкруги усе здається таке звичне, давно відоме і навіть малоцікаве... Але, насправді, якщо уважніше придивитись до всього, що нас оточує, можна побачити стільки цікавого і захоплюючого, загадкового і незвичайного.
        Перевірити себе та свої знання погодились разом з нами  учні 3-Б класу школи №6  (кл. кер. Пиж Д. Б.), для яких вчора, 19 травня, у нашій книгозбірні була проведена інтелектуальна гра «Скарбничка спостережливих і допитливих», під час якої юні поціновувачі «вічного і прекрасного» проявили себе дійсно активними, розумними та спостережливими (давали правильні відповіді на запитання, вміло розв’язували поставлені задачі, показали себе справжніми ерудитами). Також, діти з захопленням переглянули лялькову виставу про Нечитайла і Мудрагелика.


В умілого та кмітливого і долото рибу ловить!!!

понеділок, 18 травня 2015 р.

Мандрівка у минуле та сучасне (до дня музеїв)

   


   Не завжди у нас є можливість побувати в інших країнах та помилуватися їх пам’ятками. Але завдяки спеціальним інтернет-сервісам відвідати знамениті музеї  можна не виходячи з дому. В цьому змогли переконатися учасники Інтернет-мандрівки «Мандрівка у минуле та сучасне», яка відбулася сьогодні у нашій бібліотеці присвячена Міжнародному дню Музеїв, який відзначається 18 травня.
   Музеї – це місця, де зібрані та експонуються колекції якихось  предметів, які були знайдені в природі, або зроблені людиною. Існують музеї, які присвячуються мистецтву, науці, історії, промисловості, техніці.  Слово «музей»  походить від грецького слова, що означає «храм муз».
   З кожним роком в Інтернеті з’являється все більше різних віртуальних сервісів які дозволяють не тільки здійснювати подорожі по різних містах, але й побувати всередині безлічі музеїв, галерей мистецтв, соборів і храмів. Завдяки цьому тепер не важко навідатися, наприклад, до Берлінської картинної галереї, Версалю чи Національної галереї Лондона.
   Під час Інтернет-мандрівки діти мали змогу побачити експонати, які зберігаються в запасниках, і приміщення, які в реальному музеї відвідувачам недоступні. 
Учасники  мандрівки  виявили бажання  побувати в цих музеях. Адже враження від побаченого залишаться в кожному з нас на все життя, зроблять нас духовно багатшими.

пʼятницю, 15 травня 2015 р.

Добрі справи малюків - подарунок для батьків


Усе, що є найкраще у дитини:
Її талант, культура, доброта —
Від тата й мами йде і від родини —
Незаперечна істина свята.
         
Традиційно 15 травня відмічається найсвітліше свято — Міжнародний день сім`ї, який був затверджений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році.
            З сім’ї починається життя людини. Мати й батько-найрідніші, найближчі кожному з нас люди. Вони нам дарують життя. Вони вчать нас правил життя між людей, оживляють наш розум, вкладають у наші вуста добрі слова. Ми всі – український народ, який складається з родин – малих і великих, дружних і працьовитих. Родина – це не тільки рідні, родичі. Це і наш клас, і наша школа, і весь народ український. Родина до родини – народ. А щоб нашому українському роду не було переводу, потрібно берегти його, шанувати.
         Саме зі своєї сім’ї, з родини іде у світ людина і несе в нього своє серце, наповнене добротою і любов’ю, відчуттям краси і справедливості. Саме з сім’ї несе вона у світ правду, чесність, віру, традиції і звички. То ж недарма народне прислів’я каже: «Який кущ, така й хворостина, які батьки, така й дитина". 
    Напередодні цього свята у нашій книгозбірні організована виставка дитячих саморобок "Добрі справи малюків - подарунок для батьків". Юні «Умійки» виготовили саморобки, намалювали малюнки для своїх матусь, батьків, бабусь, дідусів, в яких вклали усю свою любов до них.
        Тож запрошуємо усіх бажаючих оцінити роботи наших «Умійків».

четвер, 7 травня 2015 р.

Я намалюю квіти - найкращій мамі в світі

Ще в колисці немовля
Слово «мама» вимовля.
Найдорожче в світі слово
Так звучить у рідній мові: 
Мати, матінка, матуся,
Мама, мамочка, мамуся! –
Називаю тебе я,
Рідна ненечко моя!
                             В. Гринько
           У травні, коли повертаються до рідного гнізда птахи, оновлюється природа, теплий весняний вітер приносить нам Свято Матері. Воно схоже на ніжну травневу квітку, від якої не хочеться відводити очей. Свято прийшло до нас із забуття, переживши нещадні заборони, й повертає нас душею до давніх традицій, щоб ми вміли проносити крізь усе життя шану до матері. А слово це для кожного українця символізує священну трійцю — рідну матір, матір-Україну  та Матір-Богиню. Тепер його святкують щорічно в другу неділю травня.
        День матері - одне з найбільш зворушливих свят. Цей день важливий для кожного з нас, адже мама — наша захисниця, яка все розуміє і все прощає, яка готова любити нас, незважаючи ні на що. Образ матері несемо в собі всі ми — вона з нами завжди, і в радісні дні, і в дні скорботи. Краса материнства і щастя, яке воно несе, оспівується поетами і художниками всіх часів і народів. Адже саме жінка в першу чергу закладає в дітях їх культурний рівень. 
          День матері - сімейне свято, і це важливий момент у вихованні дітей. Саме діти повинні пізнати, відчути, ким є для них мати, що зробила вона для них і якої пошани заслуговує. У щасливої матері зростають щасливі діти, тому давайте робити життя наших матусь прекрасним!
   Напередодні цього прекрасного свята у нашій книгозбірні організована виставка дитячих малюнків «Я намалюю квіти – найкращій мамі в світі» , а також виставка дитячих саморобок. Діти дарували матусям усе те, що заздалегідь виготовляли власноручно (малюнки, іграшки, саморобки, вишиванки, вирощені ними квіти). А ще діти писали своїм матінкам листи-сповіді, в яких просили вибачення та давали обіцянку виправитися.

        Любіть своїх мам, допомагайте їм, пам'ятайте про них — ніхто не зробить для вас більше, ніж вони, і ніхто не буде з вами так само щирий. Зі святом вас, дорогі наші мами!
     Для вас, любі матусі, найкращі квіти, найщиріші побажання, найніжніші поцілунки!

вівторок, 5 травня 2015 р.

Книга пам'яті мого роду (до 70-річчя Перемоги...)

     Місяць травень багатий на різні свята і події. Кілька днів нас відділяє від 70-річчя Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Цю подію відзначатимемо 9 травня. Багато часу минуло з тих пір, мало залишилося в живих сивочолих ветеранів…Та пам’ятати ми маємо, бо пролито багато крові наших дідів і прадідів, які ціною власного життя рятували нашу землю від фашистської навали...  З подіями тих сташних років знайомить книжкова виставка «Війні немає забуття», яка організована напередодні в нашій книгозбірні.
       А, щоб якомога більше спогадів про Другу світову війну передати прийдешнім поколінням , в січні цього року в бібліотеках було оголошено Всеукраїнський сімейний конкурс «Книга пам’яті мого роду» (про це повідомлялось на сторінці нашого блогу).  
        Бібліотеки Долинщини запросили до конкурсу своїх відвідувачів, які бережуть пам’ять свого роду. В кінці квітня наша книгозбірня відібрала кращі роботи і відправила в Івано-Франківськ для участі в обласному турі. Чи будуть серед  наших конкурсантів переможці? Нам залишається чекати, а всім учасникам дякуємо за участь. 
Бережімо  пам’ять про героїв, ветеранів воєн, бо і зараз Україна знову переживає важкі часи. Дякуймо українським солдатам і молімось за них - живих і мертвих – за їхній подвиг!!!