четвер, 25 червня 2015 р.

Свою Україну любіть


Свою Україну любіть, 
Любіть її... Во время люте, 
В останню тяжкую минуту 
За неї Господа моліть. 
Тарас Шевченко


       Україна... В одному цьому слові й для нас і навіть для чужинців бринить музика смутку і жалю.
Україна – країна трагедій і краси, країна, де найбільше люблять волю і найменше знали її, країна гарячої любові до народу й чорної йому зради, довгої вікової героїчної боротьби за волю. Шлях України позначений  високими степовими могилами, руїнами та прекрасними піснями... 
   В календарі є дати, які виражають дух народу, символізують його славне минуле, сьогодення й майбутнє. До їхнього числа, безсумнівно, відноситься і День прийняття Конституції України, що відзначається щорічно 28 червня (прийнята Верховною Радою 28 червня 1996року).
    Всі ми і дорослі, і діти маємо знати свої права і обов’язки, що гарантує нам Конституція.
А як знають ці права і обов’язки відвідувачі нашої книгозбірні, ми спробували вияснити за допомогою вікторини «Знавці права», що відбулась сьогодні, 25 червня, в нашій бібліотеці. Тож, діти згадували і давали відповідь на питання:
До якого віку людина вважається дитиною?
З якого віку настає адміністративна відповідальність? 
Як називається правовий зв’язок особи та держави. 
Органи місцевого самоврядування-це… 
      Діти сперечались, відповідали, розпитували… тож, вікторина переросла у справжню дискусію…












      Ну, а ми, працівники книгозбірні, користуючись нагодою вітаємо всіх громадян нашої держави з цим величним святом - Днем Конституції України.
                Я народ, я творець конституції,
                і тому я підношу як стяг,
                як здорбуток всіх літ революції,
                конституцію миру й звитяг.

вівторок, 16 червня 2015 р.

Скарб таємничий із книжкової полиці


Мій друже й супутнику
Книго моя,
Завжди на дозвіллі
Де ти – там і я.
Ми добре з тобою проводимо час,
Чудова розмова триває у нас.


     Літо. Неймовірна спека. Проте в бібліотеках в цей час не до відпочинку, адже бібліотекарі своїм користувачам пропонують такі неймовірні акції, квести, конкурси, майстер-класи, літні майданчики, що про спеку просто забуваєш. Наша бібліотека також не стоїть осторонь.
     Мабуть, є дуже мало дітей, які не люблять пригоди. Малюки обожнюють пригодницькі книги й фільми, але найбільше їм подобається бути справжніми учасниками подій. 15 червня у нашій книгозбірні пройшла гра-квест  «Скарб таємничий із книжкової полиці». Як вже можна здогадатися з назви, квест був присвячений, звичайно, книзі і бібліотеці. Діти разом із бібліотекарями і батьками вирушили у незвичайну мандрівку шукати скарби на книжкових полицях.
     Учасникам гри було запропоновано  різні завдання: Як знайти потрібну книгу на полиці?  На які частини поділяється книга? Як у книзі знайти розділ?  Як визначити «найсвіжіший» номер журналу? Як користуватися алфавітним каталогом бібліотеки? та багато ін.
 



 











  

   
   У ході заходу дітлахи познайомилися з фондом бібліотеки,тематичними поличками та книжковими виставками, навчилися користуватися  різними видами словників,  дізналися багато інформації про журнали і вміння користуватися ними.  Під час проходження гри, діти показували свою ерудицію  та прагнення перемогти. І самі переконувались, чим більше ти знайомий з бібліотекою, тим більше скарбів тобі відкривається.

Всі учасники  отримали радість від спілкування, гарний настрій, позитивні емоції, незабутні враження.
Літо! Спека! Запрошує бібліотека!

вівторок, 9 червня 2015 р.

Добре тому жити - хто вміє дружити

Дерево міцне корінням,
а людина — друзями.
(Народна мудрість)

      Сьогодні 9 червня  світ відзначає День друзів. Ця святкова дата вважається неофіційною, але привід для її створення не втрачає актуальності.
        Міжнародний день друзів просто створений для того, щоб ми, незалежно від життєвих обставин і різних перипетій, нагадали своїм друзям про те, як вони важливі для нас і порадували їх.
       Щаслива людина приймає інших такими, які вони є, з усіма їх недоліками й вадами. 
Хочеш знайти друга — сам стань другом.
Чиніть з іншими так, як би ви хотіли, щоб вони чинили з вами. Слід ставити інтереси друга вище за свої. 
   Дарувати радість спілкування з друзями завжди приємно, навіть просто щиро цікавлячись у них: «Як справи? ». Не шкодуйте часу та уваги для друзів. Намагайтеся зрозуміти інших.
    Дружба – одне з найбільших багатств людини. Це стосунки між людьми, в основі яких  взаємна прихильність, відданість, спільність інтересів. Дружба – велика сила, а вибір друга – важлива справа.
          А скажіть, у вас є друг чи подружка?
          Що означає дружити?
     Про ці та інші питання про дружбу діти з цікавістю ділилися на бесіді-діалозі «Добре тому жити – хто вміє дружити» у нашій книгозбірні 9 червня.
        Чому б цього дня не зібратися разом тим, хто давно не бачив один одного. Згадати добрий старий час, поділитися хорошими новинами. Справді, адже якщо у друзів трапляється щось хороше, то це гарне трапляється і у тебе.
       Будьте  чемними, дружними, поважайте один одного,
частіше посміхайтеся. Бо дружба – найбільший скарб.
Добре там жити – де вміють дружити.                                           

четвер, 4 червня 2015 р.

Книжкове літо-2015

                   
        Літо…Одне слово, а як багато емоцій у кожного з нас воно викликає. Та мабуть у всіх літо пов’язане з відпочинком. Коли, як не влітку так манять в гори туристичні маршрути  та  голубе плесо річок, озер та морів. Теплий пісочок берега річки чи моря ще  довго малюватиме наша уява навіть тоді, коли уже пізня осінь чи зима… А особливо літо пам’ятають і довго згадують діти, бо літні канікули такі довгожанні…Так хочеться все встигнути: і відпочити, і збагатись враженнями від побаченого чи почутого, щоб потім розповідати друзям.   Тож, дорослі заздалегідь мають подбати про відпочинок дітей. Дитячі бібліотеки не стоять осторонь. На малих відвідувачів чекає багато різноманітних заходів. 
Наша книгозбірня пропонує дітям таких корисний і цікавий відпочинок:




Мов зелене свято
Пролітають дні.
Літа забагато
Не буває, ні.