пʼятницю, 20 травня 2016 р.

Безпечні Інтернет-джерела для дітей

        Ти вже добре знайомий з інтернетом. У тебе напевно є улюблені сайти й віртуальні друзі, ти знаходиш в інтернеті інформацію, що допомагає навчатися й займатися улюбленими справами, спілкуєшся з людьми, що живуть в інших містах, завантажуєш цікаві картинки й музику, граєш у захоплюючі ігри. Проте, пам’ятай: як і в реальному світі, в інтернеті ти можеш зустрітися з загрозами й небезпечними людьми. Тому тобі дуже важливо навчитися уникати небезпек інтернету.
        Навчайся оцінювати інформацію! В інтернеті ти можеш знайти безліч найрізноманітнішої інформації. Є цікава й корисна, що знадобиться тобі в навчанні, спілкуванні, занятті улюбленими справами й взагалі — у розвитку. Але є й непотрібні тобі сайти — ті, які ти не розумієш, які викликають неприємні відчуття й емоції, або просто — сайти, призначені тільки для дорослих. Тобі потрібно навчитися оцінювати інформацію. Заходячи на новий сайт, насамперед, запитай себе, чи може він допомогти тобі в спілкуванні, навчанні, хобі, підняти настрій? І якщо відповідь — ні, тоді для чого тобі його відвідувати? Найкраще — разом з батьками скласти перелік цікавих та корисних для тебе й всієї родини сайтів і, в основному, відвідувати їх.
        Торкаючись питань безпечного інтернету, вчора, 19 травня, в нашій бібліотеці пройшла веб інформ-хвилинка  «Безпечні Інтернет-джерела для дітей», на якій ми представили нашим користувачам «Білий список» інтернет-сайтів, які є безпечними й корисними для дітей, та дозволить окреслити територію розвиваючого інтернету для дітей.
        Цей список розробила Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі, куди наразі увійшло з півсотні інтернет-ресурсів  – безпечних і найбільш цікавих для дітей: порталів дитячої літератури, електронних бібліотек, освітньо–інформаційних ресурсів, сайтів музеїв і картинних галерей. 
Із їх переліком можна ознайомитися на інтернет–порталі Нацкомісії з питань моралі. Приєднатися до формування списку за певними критеріями можуть усі небайдужі батьки. 
Стань справжнім знавцем!
Будь розумним користувачем Інтернету!

четвер, 12 травня 2016 р.

Таємниця Стефаникового таланту

       Страшно сильно пишете Ви.
         Так, якби-сте витесували потужною 
        рукою пам’ятник для свого народу… 
        Гірка, пориваюча, закривавлена поезія
        Ваша…котру не можна забути.
                     О.Кобилянська

     Василь Семенович Стефаник народився 14 травня 1871 р. в с. Русів,  Снятинського району, Івано-Франківської області.
   Дитинство хлопчика минуло в рідному Русові Снятинського повіту. Василько радо виконував звичну для сільських дітей роботу, пас вівці, близько сходився з батьковими наймитами, слухав їхні пісні та казки. 
    У 1878 році батьки віддали найстаршого сина до початкової школи в Русові, де хлопець провчився три роки. Побачивши, що дитина тягнеться до знань і має здібності до науки, в 1880 році батько відвіз хлопчика в Снятин, де Василя зарахували до другого класу міської школи. Він дуже хотів учитися і вчився, у 1883 році Василь успішно склав іспити до Коломийської гімназії.  
  Юний Стефаник сміливо взявся за агітаційну пропаганду, читав заборонену літературу, дружив з Лесем Мартовичем. Під впливом Леся він і сам спробував творити: "Писати я почав дуже рано, ще в гімназії, та величезний талант Мартовича просто паралізував мене, і я ніколи не признавався, що я також письменник".
Першою публікацією В. Стефаника стала стаття в журналі "Народ"
     У грудні 1897 року в чернівецькій газеті "Праця" було надруковано новели "Синя книжечка", "Стратився", "У корчмі", "Сама-самісінька". Дещо пізніше він написав славнозвісні новели "Лесева фамілія", "Мамин синок", "Майстер", "Катруся", "Ангел", "Осінь", "Шкода", а взимку 1899 року "Камінний хрест"
    Перший період творчості Василя Стефаника охоплює 1897-1900 роки. У 1890 році вийшли збірки новел "Синя книжечка", "Камінний хрест", а через рік - "Дорога". 
   Між першим і другим (1916-1933 рр.) періодом творчості Василя Стефаника велика пауза. Але письменник не втратив майстерності. Перша світова війна з її трагедіями спонукала до творчої праці. Восени 1916 року Василь Семенович написав новелу "Діточа пригода", якою засвідчував, що може і буде творити далі.  
   11 травня з нагоди 145 річчя з дня народження Василя Стефаника у нашій бібліотеці організована викладка літератури «Таємниця Стефаникового таланту». Мета якої познайомити учнів із життєвим шляхом українського письменника, розкрити трагізм його життя.
   Помер Василь Стефаник 7 грудня 1936 року. За заповітом, митця поховали в рідному селі, поруч з могилою матері.
Стефаник написав не так уже й багато. Його художні твори вміщаються в одному томику. І все ж ім’я письменника стоїть поряд з іменами найвидатніших новелістів світу. 

четвер, 5 травня 2016 р.

Дарунок з дитячою душею


Мама! Найдорожче слово в світі
Де б не був ти, щоб ти не робив.
Назавжди вона твій шлях освітить
Ніжним серцем відданим тобі.


        Мама… Вимовляєш це рідне до болю слово і в ньому чується і переливчаста пісня жайворонка, і печальне «курля» журавлів, дзвінке дзюркотіння весняного струмочка, і жовті пасма останнього падолисту...
На білому світі  є слова, які ми називаємо святими. І одне з таких святих, теплих, ласкавих слів – слово «мама». Слово, яке дитина говорить найчастіше, це «мама». Слово, при якому доросла, похмура людина усміхнеться, - це теж «мама».
Дітей батьки люблять безоглядно. Це через роки приходять стриманість і суворість. Але й тут є свій сенс. Адже якщо мамі не все одно, з ким ви дружите, з ким спілкуєтеся, якщо вона цікавиться вашими справами, значить,  вона любить вас і піклується про вас. Вона може вас і посварити, трохи «попсувати» вам нерви – то й нехай. Це для вашої ж користі. Це зрозуміло кожній розумній і розсудливій людині. Ви ж повинні пам’ятати, що незважаючи на всі ваші провини, мами все одно вірять у вас, люблять вас.
Як добре, що Свято матері у травні, адже травень – це весна, сонце, надія! У травні природа мати випроводжає свою дочку Землю у пишному наряді весняних квітів у дорогу життя, праці та радості. Люди висловлюють свою подяку материнській самовідданості та святкують День матері.
Це єдиний день в році, присвячений найріднішій людині у житті кожного - мамі. Тому хочеться, аби він був наповнений щирими емоціями, теплими враженнями і приємними подарунками.
Напередодні  Дня матері, 5 травня, у нашій книгозбірні пройшов майстер-клас «Дарунок з дитячою душею». Винахідливі умільці  з гуртка «Умійко» придумали  і створили неповторні, чудові подаруночки  своїми руками для своїх матусь –  квіточки з цукерком з паперу, букетики квітів. Це оригінальні подаруночки, що запам’ятовуються, поєднавши в одному смачне і красиве.  Так «умійки» створили чудові шедеври своїми руками.


Любі наші матері! Будьте завжди гарними і коханими! Нехай ваші діти дарують вам силу і щастя! Життя триває, тому що на Землі є ви!

                 Спасибі за ласку, за щире тепло,
                 Недоспані ночі, турботи й добро.
                 Здоров’я міцного Вам зичимо щиро,  
                 Любові і радості, злагоди й миру!