четвер, 30 березня 2017 р.

Нехай день розпочнеться з усмішки

Від усмішки хмарний день ясніш,
Від усмішки засія веселка в небі…
Поділись усмішкою щедріш,
І вона не раз повернеться до тебе.

   Хоча ми бачимо її лише мить, пам’ятати можемо ціле життя. Нею можуть поділитися і бідний, і багатий, і дорослий, і малий. Що ж це?
 Так, правильно! Звичайна усмішка. Усмішка - це найвпізнаваніший вираз обличчя. Це неймовірно, але факт: люди можуть розпізнавати усмішку навіть на відстані 100 метрів.
 Коли усмішка щира, то розтоплює крижану стіну недовіри. Вона приносить багатьом потіху й радість та говорить: “Я розумію. Не хвилюйся”. Вона промовляє: «Сподіваюсь ми зможемо стати друзями”, «Не бійся!», «Давай дружити!».
 До Дня сміху,  який відзначають 1 квітня у нашій книгозбірні для маленьких користувачів створена комікс-виставка «Нехай день розпочнеться з усмішки».
   

 Світ сміху – це особливий світ. Це світ, у якому навіть ваші зажурені очі раптом починають сміятися. Французький письменник Віктор Гюго якось сказав: «Сміх – це сонце: воно проганяє зиму з людського обличчя».  

   Усмішка і сміх – це ворота, через які в людину може потрапити багато хорошого.
Щоб засміятись, людині потрібно напружити 17 м’язів, а щоб насупитися – аж 43! Тому веселим і усміхненим бути легше, чи не так?
То як, Ти вже приготувався сміятися від душі? В День усмішки немає місця для смутку і нудьги.

середу, 29 березня 2017 р.

Тиждень дитячого читання продовжується...


Полюбіть книжки, малята!
Будуть всі вас поважати.
Виростайте не ліниві,
І розумні, і сміливі. 
Книга мудру дасть пораду,
Книга розуму навчить,
        І ніколи вам не зрадить. 
  Діти, з книгою дружіть!  

     Ось і настали довгоочікувані весняні  канікули. Це улюблена пора для всіх школярів.
Хоч ці канікули  найкоротші, але і за цей період можна не просто відпочити, але і провести час з книгою в бібліотеці. Саме так зробили учні Оболонської школи, які завітали до нас сьогодні, 29 березня. Тож, найголовніше свято під час канікул – Тиждень дитячого читання продовжується... Це була подорож у книжкове царство. Бібліотекар Христина Феш розповіла як була створена книга, що таке бібліотека, ознайомила дітей з книжковими виставками, виставкою малюнків та саморобок.



В читальній залі діти зацікавились періодичними виданнями нашої книгозбірні та  дитячими енциклопедіями. 

















Ну і, звичайно екскурсія не обійшлася без зустрічі з улюбленими героями бібліотеки - Мудрагеликом та Нечитайлом. Разом з ними діти прийняли участь у вікторині про казкових героїв.
Тож, запрошуємо всіх дітей провести весело і корисно канікули в бібліотеці!

пʼятницю, 24 березня 2017 р.

Найкращий знавець казок Г. Х. Андерсена


        Дитячі книги…красиві, кольорові, яскраві, смішні і повчальні… Якраз такі – зрозумілі дітям. 
    Щоб підкреслити важливу роль дитячої книги у формуванні духовного і інтелектуального обличчя нових поколінь Землі, починаючи з 1967 року з ініціативи і за рішенням Міжнародної ради з дитячої книги  2 квітня, в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена, весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги. 
    Вже традиційно наша книгозбірня це свято дитячої книги старається провести під час Тижня дитячого читання. Так вирішили і тепер, трохи випередивши дату в календарі. Тож, сьогодні, 24 березня, на зустріч з героями Г. Х. Андерсена чекали в школі №6 м. Долини учні 3-А кл. (кл. кер. Павлів Л. Я.). Бібліотекар Галина Надольська ознайомила дітей з цікавими біографічними фактами з життя данського казкаря, що народився 2 квітня 1805 року в невеличкому провінційному містечку Оденсе в сім'ї чоботаря. Учням Андерсен запам’ятається, як неперевершений казкар, що залишив у спадщину поколінням біля 200 казок, з яких 80 перекладені на українську мову («Снігова королева», «Свинопас», «Кресало», «Дюймовочка», «Дикі лебеді» та ін.).                                                   
     Та найцікавішою була друга частина заходу, коли діти знайомилися з героями казок, впізнавали їх за одягом, манерами поведінки чи родом заняття. Ерудит-гра «Найкращий знавець казок Г. Х. Андерсена» закінчилася, а знайомство з творчістю казкаря продовжуватиметься. Так обіцяли нам дітлахи. 

А ось уже і перші відвідувачі бібліотеки після сьогоднішньої зустрічі…
   

середу, 22 березня 2017 р.

Найкращий читач України 2017

      Книжка… Для одних – це річ, як і тисячі речей повсякденного побуту, для інших – данина моді, але для багатьох – це скарб неоціненний. Любити, шанувати книгу треба вчити дітей змалку. Тож, з метою залучення дітей до активного читання, 21 березня, в районній  бібліотеці для дітей відбувся ІІІ етап Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Найкращий читач України –2017».
        Це конкурс дитини і книги, що об’єднує справжніх гурманів художнього слова, які знають толк в сучасній художній літературі, мають свої уже давно сформовані читацькі смаки і можуть скласти один одному неабияку конкуренцію. Саме вони і змагались за звання «Суперчитач». Це переможці ІІ етапу конкурсу із таких бібліотекКняжолука, Гошів, Мала Тур’я, Старий Мізунь, Тяпче, Шевченково, Яворів, Пшеничник , селища Вигода та бібліотек міста Долини:  міської дитячої, міської публічної та районної бібліотеки для дітей.
       Розпочала свято ведуча Ірина Бабінчук, яка ознайомила всіх присутніх з умовами конкурсу, пригадала, що в цей день відзначається  Всесвітній  день поезії та надала слово для привітання долинській поетесі Оксані Сподар.
        Кожен учасник прийшов на захід із щоденником прочитаних книг і мав можливість у довільній формі розповісти про улюблену. Тож, у залі тривала творча атмосфера.  Діти з цікавістю демонстрували свої знання прочитаного, виступали у ролі улюблених героїв.
    Визначити кращих було не просто. Оцінювало учасників журі  у складі: Лариса  Шевчук (головний спеціаліст відділу культури Долинської РДА),  Лілія Білянська  (методист управління освіти, молоді та спорту Долинської  РДА), Оксана Сподар (долинська поетеса).
     Голова журі конкурсу  Лариса  Шевчук подякувала дітям за участь, вручила кожному конкурсанту сертифікат і подарунок - цікаву дитячу книжку  та  оголосила  імена  двох переможців: Івасів Юлія (учениця 6-А кл. школи №7 м. Долини) та Прилуцький Євген (учень 7 класу Старомізуньської школи). Вони представлятимуть наш район на обласному етапі конкурсу в Івано-Франківську, а ті, хто виграють змагання там, будуть змагатися за звання кращого читача країни у Львові на фестивалі «Книгоманія 2017».

   









      






     Фінансування конкурсу відбулося коштами відділу культури Долинської  РДА. В кінці  на учасників змагань чекало солодке пригощання. Такі заходи мотивують  та заохочують дітей до читання.   

Саме цим конкурсом, в районній бібліотеці для дітей, розпочався Тиждень дитячого читання, який триватиме до 27 березня 2017 року.
Всіх книгоманів та книголюбів запрошуємо!!!

середу, 15 березня 2017 р.

Весела мудрість Леоніда Глібова

     Леонід Глібов... Це ім’я відоме ледь не кожному українцю.
“Найкращим українським байкописом” назвав Леоніда Глібова Іван Франко, вважаючи насамперед байки “головним титулом заслуги сего талановитого поета”. Не одне покоління від безтурботних дитячих днів і до похилого віку супроводжують мудрі і проникливі, лагідні і ущипливі, жартівливі і сумовиті слова байок і пісень відомого поета. З дитинства западають у пам'ять рядки: “На світі вже давно ведеться...”. А коли промчаться прудкоплинні літа, припорошуються скроні нетанучим інеєм, а серце защемить світлим сумом за молодістю, що “не вернеться, не вернеться вона”, пригадуються рядки чудової поезії “Журба”.
    Завидна доля здобути всенародне визнання, але дістається вона не всім. Важким шляхом до цього визнання йшов Леонід Глібов.
Народився Леонід Іванович Глібов 5 березня 1827 року в селі Веселий Поділ Хорольського повіту на Полтавщині. Батько його, Іван Назарович, служив управителем у місцевих багатих панів Родзянків.
Коли слухав казки баби Одарки, Льоликові настільки виразно вимальовувались риси вдачі і звички тих лисиць, вовків, левів та інших звірів, що хлопчикові навіть здавалося, ніби тварини насправді думають і говорять, що серед них теж є добрі і злі, бідні й багаті. Оселю Івана Назаровича ніколи не минали колядники й щедрівники, і Леонід любив слухати ці пісні… 
Байки – найбільша частина творчого доробку Глібова, що принесла йому популярність. Здебільшого схему мандрівного байкового сюжету Глібов обирав за криловською версією (а нерідко й сюжету, вигаданого самим Криловим). Чимала частина байок письменника становить собою цілком оригінальні твори («Горлиця й Горобець», «Снігур та Синичка», «Сила», «Мальований Стовп», «Перекотиполе», «Жук і Бджола», «Скоробагатько», «Паляниця й Книш», «Кундель» та ін.).
Окрім байок та поезій він написав понад 50 віршованих загадок, жартівливих пісеньок та акровіршів для дітей. Ці твори друкувалися під псевдонімом дідусь Кендир. Твори Л. Глібова для дітей відрізняється дотепністю, щирістю, досконалістю художньої форми.Чимало з них з'явилося на шпальтах галицького дитячого журналу “Дзвінок”. Дітлахи з нетерпінням чекали на кожне наступне число, аби знову зустрітися з дідусем Кениром. Саме під цим псевдонімом ховалося ім'я Леоніда Глібова. 
    З метою поглиблення  знань учнів про творчість Л.Глібова, ввести їх в чарівний світ поезії, виховувати інтерес до творчості байкаря та з нагоди 190-річчя з дня народження письменника 14 березня в нашій книгозбірні проходив перегляд літератури біля книжкової виставки «Весела мудрість Леоніда Глібова».
В пошані й славі, але фізично розбитим, майже зовсім сліпим доживає Л. Глібов останні свої дні. 10 листопада 1893 року від астми й хвороби серця на 66 році життя його не стало. 
Читаймо і перечитуймо твори великого байкаря, насичені мудрістю, актуальні і в наш час...

вівторок, 7 березня 2017 р.

Тарас Шевченко - безсмертний наш сучасник


Любіть Україну
Краплиночку раю,
Любіть її мову
Чудову благаю…

       203 роки тому народився Тарас Григорович Шевченко, якого багато літературознавців вважають засновником літературної української мови. «Сонце української поезії»  був вихідцем із самих «низів», сином кріпосного селянина.
    Шевченко відомий, насамперед, як поет. Однак природа щедро обдарувала його різними здібностями. У 12 років він, рано залишившись сиротою, потрапив в артіль до художників-іконописців («богомазів»), які навчили його елементарним прийомам живопису. Підліток виявився здібним учнем, тому в 1831 році поміщик Павло Енгельгардт відправляє свого кріпака Тараса в Санкт-Петербург, де він сподівався «підтягти» його до рівня професійного живописця.
Згодом великий українець намалює не один шедевр, які пізніше будуть зберігатися в музеї названим його іменем.
Національний музей Шевченка — це провідний заклад України та світу із шевченкознавства, де  зберігається переважна більшість малярської спадщини поета, що входить в золотий фонд української культури.
В межах культурно-освітньої програми НМТШ діє Центр дитячої творчості.


 Саме тому, сьогодні, 7 березня, маленьким користувачам бібліотекарі нашої книгозбірні провели веб-подорож в Національний музей Тараса Григоровича Шевченка.
      Дітки змогли віртуально познайомитися з музеєм, його залами, експонатами представленими в ньому.
Також під час веб-подорожі користувачі мали змогу переглянути  інтерактивну екскурсію-гру «Шляхами Тараса Шевченка», спеціально складену для учнів 1-4 класів. Вона включає в себе, крім розповіді про життя Тараса Шевченка, читання учнями віршів напам’ять, відгадування загадок, складання пазлу – репродукції однієї із картин художника.
  Тарас Шевченко був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими.
…Любіть її мову,
Таку солов’їну,
І пісню любіть,
Бережіть Україну!...