пʼятницю, 21 лютого 2020 р.

Єдиний скарб у тебе-рідна мова

Єдиний скарб у тебе – рідна мова.
Заклятий для сусіднього хижацтва.
Вона твого життя міцна основа,
Певніша над усі скарби й багатства
                                                      П.Куліш

        Скільки мов існує у світі? Вважається, що від 2500 до 7000. Та чомусь своя рідна, видається наймилозвучнішою, найчарівнішою. Хто це добре засвоїть, той і дбає про її чистоту, той є її носієм. Бо що ж то за народ, який забув свою мову, помінявши на чужу? Зникає мова, губиться народність.
        В Україні Міжнародний день рідної мови святкується з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення цього дня.
     Наша рідна українська мова – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Її порівнюють з калиною, бо вона така ж красива, як народний, улюблений символ українців, її порівнюють зі співом солов'я, бо лине вона, як ніжна пісня співучого соловейка.
        Українська мова  – це мова Івана Котляревського, Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка. Нашою мовою звучить понад 300 тисяч народних пісень, вона належить до найбагатших мов світу.
      З нагоди святкування Міжнародного дня рідної мови, 21 лютого, в нашій бібліотеці пройшла мовна-сага «Єдиний скарб у тебе-рідна мова», де діти продемонстрували свої знання з української мови.
Народ, держава, мова - це поняття нероздільні. Без мови немає народу, і, навпаки, без народу не існує мови.

Немає коментарів:

Дописати коментар