вівторок, 17 березня 2015 р.

Вінок безсмертя Максима Рильського

Читачу! Поглянь,усміхнись:
Я твій, я не вмер, я живий!

     Ці слова належать Максимові Рильському, майстрові української поезії, людині щедрого серця і виняткового особистого чару.
    Народився М. Рильський 19 березня 1895 року в Києві. 
19 березня 2015 року  минає 120-та річниця з дня його народження. З нагоди цієї дати у нашій бібліотеці організована викладка літератури «Вінок безсмертя М.Рильського».
   Навчався майбутній поет у Києві, оточений увагою Лисенків, Старицьких , Косачів та інших видатних родин. В обдарованого хлопчика рано прокинувся потяг до творчості. У 7 років він написав свій перший вірш «Прошак», а у 15 років  видав першу збірку віршів «На білих островах».
У 20-ті роки М.Рильський живе в селі на Київщині. Працює учителем у рідному селі. Як свідчать його вихованці, вчителем Максим Тадейович був прекрасним. Діти його дуже любили.
 Тим часом пролетарські тюрми наповнювалися заарештованими людьми. Не минула лиха година й Рильського. 19 березня 1931 року його заарештували і звинуватили в належності до контрреволюційної організації. Після чого він майже рік просидів у Лук'янівській тюрмі.
  Після ув'язнення Рильський вимушено проголосив активне сприйняття радянської дійсності, завдяки чому він єдиний з неокласиків урятувався від сталінського терору.
    В його збірках «Третє цвітіння», «Далекі небосхили», «Голосіївська осінь», «Троянди й виноград», «В затінку жайворонка» стільки земного і небесного, духовного і повчального. Великий Майстер медитує, ділиться своїми заповітними думками з читачем.
Помер Максим Тадейович Рильський 24 липня 1964 року.

Який був Максим Рильський - чесний, благородний, людина широкого й щедрого серця,- такий він і залишився в пам’яті  сучасників, такий він житиме для нащадків.

Немає коментарів:

Дописати коментар