четвер, 25 червня 2020 р.

Письменник, який любив небо

     

Він писав мудрі казки для дітей, які стають дорослими й розпочинають свій політ.
                            Андре Моруа 

     
     

   
    29 червня, 125 років тому, народився видатний французький  письменник  Антуан де Сент-Екзюпері.
       Письменник завжди мріяв про небо. У віці 12 років він здійснив перший політ. Екзюпері був завжди усміхненою, позитивною людиною, любив людей. Коли його ображали, письменник все одно не втрачав віри в цю людину і допомагав їй. Також  не вмів брехати. Незважаючи на те, що Екзюпері здійснював часті польоти, очевидці стверджують, що у нього була надлишкова вага для пілота і багато травм.     
      Перший твір Екзюпері написав в коледжі в 1914 році. Ним стала казка «Одіссея циліндра»,за яку він отримав  1-е місце на літературному конкурсі. 
    Його найпопулярніша книга «Маленький принц» перекладена на 250 мов світу і на мову сліпих – Брайля. 
Автор сам ілюстрував книгу. Він був шульгою. У книзі міститься багато філософських тем і переживань автора. Діти, швидше за все, просто не зрозуміють той глибокий сенс, який зберігається в підтекстах твору.
Картинки є важливою частиною книги, саме тому без них казка не публікується. В 1940 році, в перервах між бойовими діями, письменник малював ескізи хлопчика з крилами, або верхи на хмарі. Однак незабаром у хлопчика замість крил був довгий шарф, а хмара замінилося на астероїд. У книзі «Маленький принц» образ Троянди списаний з його дружини. 
      Найвідоміші твори Екзюпері – «Планета людей», «Південний поштовий», «Військовий льотчик», «Нічний політ», «Цитадель» і, звичайно ж «Маленький Принц».
Письменник і льотчик вміло показував карткові фокуси. Антуан Екзюпері потрапляв в 15 авіакатастроф. Він отримав багато нагород – премій Феміна, Гран-Прі дю Роман від Французької Академії, Національну книжкову премію США, Військового Хреста від Французької Республіки. Обставини його смерті вельми загадкові. Біля острова Ріу у Марселя Антуан Екзюпері вилетів в останній свій політ. Цікаво, що він загинув в 1944 році, а уламки його літака були знайдені тільки через 60 років. В 2004 році з дна Середземного моря було піднято і ідентифіковані останки самого найдобрішого письменника планети.   
      Свою любов до людей, ідеали людяності, духовності, чистоти Сент-Екзюпері сповна виразив у своїх творах. Мужній пілот, талановитий письменник став місіонером добра, милосердя і любові на планеті Земля.

Немає коментарів:

Дописати коментар