суботу, 26 вересня 2020 р.

Іван Карпенко-Карий і його комедії


   Майже півтора сторіччя минуло від дня народження українського драматурга і театрального діяча Івана Карповича Тобілевича, відомого під псевдонімом Карпенка-Карого.

    Народився майбутній драматург 29 вересня 1845 року в селі Арсенівці на Херсонщині у родині зубожілого шляхтича. Десятирічного Івана батько віддав до Бобринецької трикласної повітової школи. Це був перший і останній заклад у його житті. 
  Два десятиліття забрала в І. Тобілевича служба у різних канцеляріях. Але ця робота не приносила задоволення. В 1865 р. він переїхав до Кіровограда , де з палким захопленням віддався мистецькій діяльності: був керівником театрального гуртка, учасником вистав, писав театральні рецензії, публіцистичні статті.

   Драматургічна спадщина І. Карпенка-Карого-18 п’єс, але найповніше реалізував себе в жанрі комедії, яка завдяки своєрідній індивідуальній творчій манері драматурга стала самобутнім явищем в історії української культури і набула «характеру вельмиповажного театрального жанру»(«Сто тисяч», «Мартин Боруля», «Хазяїн», «Безталанна», «Сава Чалий»).
    З нагоди 175років від дня народження письменника у нашій бібліотеці створена викладка літератури «Іван Карпенко-Карий і його комедії».

Творчість І. Карпенка-Карого, говорив Іван Франко, «наповнює нас почуттями подиву для його таланту. Обняти такий широкий горизонт, заселити його таким множеством живих людських типів міг тільки першорядний поетичний талант і великий обсерватор людського життя».

Немає коментарів:

Дописати коментар