понеділок, 12 жовтня 2020 р.

14 жовтня: Покрова, День козацтва і Захисника України


 Нам, незборимим, жити  у віках,

Ми сильні духом, в прагненнях єдині.

У кожного з нас квітне на вустах:

Героям слава! Слава Україні!

       14 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято, дуже молоде – День захисника України.

      Усі ці свята взаємопов’язані  і виникали послідовно.

   14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем».

       Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

       Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них складено безліч творів, книжок і фільмів. Козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.

   В житті часто спостерігаємо, як сьогодення перекликається зі старовиною, адже ми повинні бути гідними спадкоємцями духовних цінностей і продовжувачами багатих традицій і славних справ предків. 

      Саме тому День захисника України ми відзначаємо 14 жовтня, як символ нерозривного зв’язку всіх поколінь захисників України, як пам’ять про тих, хто в різний час захищав нашу землю від ворога і охороняє її зараз, коли на східних територіях України йде боротьба за її незалежність і суверенітет. 

   Попри зміну часів і політичних систем, День захисника України асоціюється насамперед з мужністю та стійкістю людського характеру, силою духу та відданістю Батьківщині. Пропонуємо вашій увазі інформаційний буклет «14 жовтня: Покрова, День козацтва і Захисника України», який розповість вам більше про історію виникнення цього свята.

      Бажаємо усім мирного неба, міцного здоров’я, незгасимої енергії, завзяття і сили! Нехай божественний покров Пресвятої Богородиці, простягнений над нами, уберігає від бід, зла та негараздів!

Немає коментарів:

Дописати коментар