пʼятницю, 27 січня 2023 р.

Бій під Крутами: відомі й невідомі сторінки

                    Бій під Крутами: відомі й невідомі сторінки

Крути – наша гордість і слава,

Там соколи юні у вічність пішли.

На клич молодої держави,

Піднялися вірні сини.   

(Зельман (Лісовий) Михайло)

Відновлення національної пам’яті – це не лише відкриття незнаних, забутих чи раніше заборонених сторінок минулого. Це і їх суттєве переосмислення. Саме це відбувається нині із подією, що сталася 29 січня 1918 року.

Пам’ять про Крути повернулася в Україну із відновленням незалежності в 1991-му. Але протягом двох десятиліть бій згадували як трагедію чи навіть поразку. Оборонці станції загинули, більшовики продовжили наступ на Київ. 

Для більшої драматизації суттєво завищувалася кількість українських втрат, понижувався вік бійців, їхні військові навички.

Бій під Крутами 29 січня 1918 року був одним з епізодів Першої російсько-української війни, яка розпочалася в грудні 1917 року і завершилася у квітні 1918-го. Стався цей бій на залізничній станції Крути, що на перегоні між Бахмачем і Ніжином. 

Історичний навігатор «Бій під Крутами: відомі й невідомі сторінки» підготовлений в нашій бібліотеці, ознайомить вас з подіями тих жахливих днів. Переглянути його відеоролик можна на нашій сторінці в Facebook або перейшовши за посиланням:

https://www.facebook.com/100004709327154/videos/3389813631234585

Дух героїв Крут ожив у серцях нинішнього покоління самовідданих захисників, які стоять живою стіною проти російського агресора в  Україні.

Цей день назавжди закарбується у нашій свідомості як День подвигу, надії і любові до своєї Батьківщини, День пам’яті Героїв Крут.

Герої не вмирають!


Немає коментарів:

Дописати коментар