вівторок, 5 березня 2013 р.

Іду з дитинства до Тараса



       
 "Він був сином мужика — і став володарем у царстві духа..."                                     Іван Франко 
                                                                                                                      
 
        У перші березневі дні ми знову згадуємо великого сина нашого народу - Тараса Шевченка.
        Серед вишневих садкiв i струнких тополь, серед людей, гноблених i нещасних, яким був i вiн сам, але красивих душею, добрих i співучих минуло його дитинство. Добро i зло, рай i пекло бачив малий Тарас на рідній землi.Все це стало часткою його самого. Вiн справдi вийшов з народу, жив з народом, всiма своïми думами i почуттями був з ним мiцно i нерозривно зв'язаний. I в його творах бринить ота любов до Украïни i украïнцiв, яка невiддiльна вiд поезiï Кобзаря, без неï немає Шевченка.
        199 років минає з дня народження поета, проте і нині живе під сонцем України Кобзареве слово, слово великої, непогасної любові до свого народу, своєї землі.
        Готуючись до Шевченківських днів, в нашій книгозбірні організована книжкова викладка «Дорогами великого Кобзаря», метою якої є привернути увагу дітей до поетичного слова генія, виховувати справжнiй патріотизм, який  включає i любов до рiдноï мови. Рiдне слово, було зброєю Кобзаря в нерiвнiй боротьбi з ворогами народу.
    Творчiсть великого Кобзаря неосяжна та різноманітна, адже він був основоположником новоï украïнськоï лiтератури. Слово його було ознакою нацiонального вiдродження, утвердження украïнськоï нацiï, ïï надiєю на кращi часи. Служiнню рiднiй Украïнi Шевченко присвятив своє палке слово, щире серце, навiть своє життя.
   Гортаючи сторінки творчості генія, діти усвідомлюють, що Тарас Шевченко це більше, ніж митець. Ця людина давно стала символом, знаком, легендою. Його творчість - не просто поетичні рядки, а філософія, і мудрість.
        Заклик поета "Учiтесь, читайте, і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь…" вчить жити, любити людей, свiй край, його iсторiю, любити правду й волю. 

                               В дні перемог і в дні поразок,  
                               В щасливі дні , і в  дні сумні
                               Іду з дитинства до Тараса,
                               Крізь глум юрби і суєту,
                               Ні, не в минуле, а в майбутнє,
                               До тебе я, Тарасе йду.

Немає коментарів:

Дописати коментар