четвер, 14 березня 2013 р.

Ясоччина книжка Наталі Забіли



        Є письменники, що цілком віддали своє життя дитячій літературі — дуже важкій, іноді малопомітній, літературній роботі. Серед них, ніби айсберг, височить постать чудової поетеси Наталі Львівни Забіли, чиє життя покладено на олтар служіння Дитячій Музі.
        Народилася письменниця 5 березня 1903 року в місті Петербурзі у дворянській родині з великими мистецькими традиціями.
        Дівчинка зростала в атмосфері захоплення художнім словом, музикою, живописом, і це, певна річ, вплинуло на її розвиток, художні смаки. Вона багато читала, зокрема, твори Т. Шевченка, і вже в дитинстві пробувала писати вірші, казки, оповідання… 
        Одним з найкращих творів Наталі Забіли є цикл віршованих оповідань «Ясоччина книжка» (1934). Ця невеличка за обсягом збірка складається з восьми коротких оповіданнячок, об'єднаних однією героїнею — маленькою дівчинкою Ясею.
        Творчий доробок Наталі Забіли характеризується різноманітністю тем і жанрів. Не забувала письменниця і про набутий в інституті фах історика. Просто і дохідливо розповіла письменниця малюкам про життя наших далеких предків у п'єсі-фантазії «Перший крок» (1968) та у драматичній поемі «Троянові діти», яка є поетичним переказом «Слова про Ігорів похід», присвятивши її 1500-річчю заснування Києва. У 1972 році ці твори були відзначені літературною премією імені Лесі Українки.
        На творах Наталі Забіли виросло декілька поколінь українських дітей. Переважна більшість із цих творів не втратили своєї актуальності і по сьогодні.
        Український поет Валентин Бичко охарактеризував творчість Наталі Забіли як "материнську пісню, цікаву, барвисту, розумну, клопітку, дбайливу.»

         З нагоди ювілею - 110 річниці з дня народження письменниці, 13 березня у нашій книгозбірні проведено літературну годину «Ясоччина книжка Наталі Забіли». Діти читали вірші, лічилки. Закінчилося свято вікториною по творах письменниці. Присутні переконались, що твори Наталі Забіли допомагають    пізнавати світ через красу рідного слова.

Отож, читайте, будьте розумними та здоровими!


Немає коментарів:

Дописати коментар