вівторок, 5 листопада 2013 р.

Знаю українську


Як парость виноградної лози,
Плекайте мову.
Пильно й ненастанно
Політь бур’ян.
Чистіша від сльози
Вона хай буде.
           Максим Рильський
    Ми спілкуємося один з одним... Розмовляємо, пишемо листи, читаємо книжки, дивимося телевізор, слухаємо радіо... Та, на жаль, культура нашого мовлення не завжди висока. У спілкуванні трапляються діалектні слова, жаргонізми, слова-паразити, вульгаризми…Не можна бути байдужим до того, як ми користуємося мовою, як виражаємо свої думки, як цінуємо рідне слово.
Один мудрець сказав: "Людина, байдужа до рідної мови, схожа на дикуна. Тому що її байдужість до мови пояснюється повною байдужістю до минулого, сучасного, майбутнього свого народу".
Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що занепад мови - це зникнення нації. Тому, маємо дбати  про чистоту нашої рідної, такої співучої, мелодійної української мови.  9 листопада,   в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця, в Україні  відзначаємо свято -  День української  писемності  та  мо́ви.
У цей день зазвичай пишуть диктанти, проводять тематичні вікторини олімпіади з української мови. Напередодні цього свята до уваги користувачів нашої книгозбірні організована тематична викладка літератури «Знаю українську?», яка знайомить відвідувачів з кращими творами українських класиків, а мовні словники та довідники дають змогу перевірити правильну вимову кожного цікавого читача.
Отож, заходьте, знайомтесь, читайте, бережіть чистоту нашої мови!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар