вівторок, 28 січня 2014 р.

Пам'ятай про Крути

  На Аскольдовій могилі 
    Поховали їх — 
    Тридцять мучнів-українців, 
    Славних молодих...
                                  П. Тичина



Берестечко… Лисоня… Крути…  Все це – трагічні сторінки нашої історії. Але бій під Крутами займає серед них особливе місце. Там 29 січня 1918 року  з жорстоким ворогом у боротьбу стали юнаки, які ніколи не тримали в руках зброї – студенти Київського університету Святого Володимира та учні гімназії імені Кирило- Мефодіївського братства. Їх було триста. І вони поклали голови за волю України. Серед них  - Микола Корпан - єдиний галичанин, який у січні 1918–го загинув у бою з більшовиками поблизу залізничної станції «Крути» й був похований разом із вісімнадцятьма побратимами на Аскольдовій могилі.
        Чому ми щорічно говоримо про день 29 січня 1918 року? Чому завдячують ті триста безвусих, молодих школярів і студентів, такій славі? Хто були ті юні завзятці? Чи вірили вони у свої сили? На ці запитання дає відповідь книжкова виставка-реквієм «На Аскольдовій могилі-український цвіт»,  яка була організована у нашій бібліотеці і присвячена пам’яті Героїв Крут.
      Мета виставки - вшанувати героїчний подвиг захисників незалежності нашої України, виховувати почуття патріотизму, відданості своїй Батьківщині, шанобливе ставлення до героїчного минулого нашої держави.
 

       




      Нехай пам’ять про наших героїв, які загинули під Крутами, буде вічною. І нехай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину. Будьте ж певні, дорогі герої, ви загинули не марно. Золотаво-блакитні знамена, які застигли у ваших очах, коли ви падали на землю, стали державними символами і навіки залишилися для нас найбільшою святинею.

Немає коментарів:

Дописати коментар