вівторок, 8 квітня 2014 р.

Дочка Підгірянського краю

Гей гуртуймось та лучімся
 Українські діти!
Зранку, змалку вже учімся
 Для Вкраїни жити!


Тиждень дитячого читання в нашій бібліотеці продовжується…
 Чи знаєте ви, хто така Марійка Підгірянка? Це псевдонім української поетеси Марії Ленерт-Домбровської.  А чому її звати так по-дитячому – Марійка? Тому, що вона писала вірші для дітей. І була не лише письменницею, а й вчителькою… А псевдонім Підгірянка – на честь рідного краю Підгір’я,  тобто Прикарпаття.   
       Народилась вона 29 березня 1881 р. в с. Білі Ослави, біля Надвірної Івано-Франківської області. ЇЇ оточували рідні сині гори, смерекові ліси і пахучі трави, які оживляли веселий щебет пташок, дзюрчання гомінких потоків. Вслухаючись в ці звуки рідного краю, Марійка чула в них звуки рідної мови і писала вірші для малюків, багато з яких поставлені на музику.
      8 квітня в рамках Тижня дитячого читання в нашій бібліотеці організована викладка літератури і була проведена  літературна візитка під назвою «Дочка Підгірянського краю». 

    Під час зустрічі  діти разом з Підгірянкою  вдивлялися в чарівний навколишній світ, прислухалися до  багатоголосого оркестру природи, відкриваючи для себе світ любові, правди і добра.  Також з радістю  декламували її вірші, в яких  Марійка вчить своїх учнів любити і поважати старших, допомагати їм у всьому.
      Літературна візитка завершилась. І віриться, що вірші, казки, загадки М.Підгірянки допоможуть краще відчути гарний настрій і непростий навколишній світ, навчать «як зло оминати і добро чинити».
                  НУМО ДО ЧИТАННЯ!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар