понеділок, 15 лютого 2016 р.

Вони помирали за краще життя (до дня героїв Небесної Сотні)

Небесна Сотня –
То в серцях вогонь. 
Він гаряче палав за Україну.
Віднині тихим співом заспокой
Ти, земле рідная,
Свою дитину.
   Час… У кожного із нас з ним свої рахунки, а в України особливі. Більше 350-ти років на шляху боротьби за незалежність, український народ завжди приносив у жертву своїх найкращих синів і дочок. Останніми у цьому довгому списку стали герої Небесної Сотні.
    А як все починалось?
 21 листопада 2013 року студенти Києва вийшли на Майдан Незалежності в підтримку євроінтеграції за Єропейську Україну!
     Спочатку - це була виключно мирна акція молоді з гаслами: «Україна-це Європа», «Ми –вільні», «Ми хочемо в ЄС». Кількість активістів зростала з дня в день.
 А що ж було далі… А далі - непідписання Януковичем угоди про асоціацію. 
 А далі - жорстоке побиття студентів в ніч з 24 на 25 листопада.
 А далі… А далі - покалічені людські тіла та серця, Михайлівський Собор, Майдан залитий кров’ю, барикади, шини. Революція гідності. 
  Після двох місяців мирних протестів підтримка мітингувальників зростала. Замість того, щоб мирно врегулювати ситуацію, 18 лютого тодішня влада віддала злочинний наказ застосувати зброю і зробити «зачистку» Майдану, застосовуючи водомети, бронетранспортери і вогнепальну зброю. 
    На початку революційних подій, нікому і в голову не могло прийти, чим усе це обернеться… Слова «Слава Україні! Героям Слава!», що видавалися простим вітанням, набувають нового й особливого значення.
 Справжні бої розгорталися в центрі Києва 18-20 лютого на вулицях Інститутській, Грушевського, на Європейській площі, майдані, у Маріїнському парку! Навколо вибухи, стогін, горе. До нас прийшла війна.  
 На очах у всього світу влада розстрілювала свій народ. 
 Тисячі поранених і майже 100 людей було вбито снайперами та бійцями спецпідрозділів міліції. Серед них – науковці, викладачі, студенти, вчителі, художники, архітектори,  громадські активісти. Кров цих людей стала вироком для злочинної диктатури. Ця «Небесна Сотня» своїм життям викупила свободу для мільйонів  українців і дає шанс збудувати нову демократичну правову державу.
   Сьогодні, 15 лютого, у нашій бібліотеці відбулась інформаційна хвилина  «Вони помирали за краще життя» (до дня героїв Небесної Сотні, який відзначаємо 20 лютого). 
Мета заходу: вшанувати пам’ять героїв Небесної Сотні, прищеплювати дітям любов до Батьківщини, виховати патріотичну свідомість, розвивати бажання стати гідними громадянами України. 


Безсмертні душі вбитих і закатованих відійшли у небеса, але вони вічно житимуть в народній пам’яті, бо «Герої не вмирають!»

Немає коментарів:

Дописати коментар