пʼятницю, 13 жовтня 2017 р.

Ми всі козацього роду

    
 14 жовтня – значуща дата, яка щорічно переповнює гордістю та хвилюваннями серця мільйонів громадян нашої України. Саме в цей день українці  відзначають чотири великі свята
- День святої Покрови Пресвятої Богородиці; 
- Створення Української Повстанської Армії (УПА) – 1942р.;
- День захисника України; 
- День українського козацтва.
        Свято Покрови була надзвичайно шанованим і серед українського селянства: 2-го місяця осені чекали з особливим нетерпінням, адже з Пречистої, тобто з 14 жовтня дозволялося справляли весілля. До початку жовтня закінчувалися всі найважливіші сільські роботи на землі й селянин міг дозволити собі відпочити.  Це була найблагодатніша пора для весільних гулянь, початку вечорниць. На Покрову в Україні закінчувався термін найманих робітників, у Карпатах поверталися з полонин пастуші отари. 
       Особливо шанували Богородицю-Покрову запорізькі козаки. Вони мали на Січі церкву в її честь. Йдучи в похід на ворога, козаки відправляли молебень до святої Покровительки. Повернувшись щасливо з походу складали їй подяку. 
        Про це та багато іншого мали змогу дізнатися учні  6-А класу (кл. кер. Славич І.І.) Долинської спеціалізованої школи №6 на бібліотечному уроці «Ми всі козацького роду». Переглянувши відеоролик «Історія України: Запорізька січ» створили  плакат, на якому відобразили побут козаків.  
      На уроці було весело, всі дітлахи проявляли цікавість, з радістю ділилися своїми знаннями на дану тему. Завершився урок спільною фотографією .
Щиро ми вітаємо всіх із Днем захисника Вітчизни і святом Покрови Пресвятої Богородиці — світлим і радісним днем.

Немає коментарів:

Дописати коментар