пʼятницю, 20 жовтня 2017 р.

На сторожі миру (до Дня ООН)

Дитя моє, права дитини
ти мусиш вивчити сумлінно.
Це так потрібно, так важливо
напевне знати в наші дні:
коли з тобою справедливо
вчиняють, а коли і ні.
Тож прочитай, завчи напам'ять
Порадь і друзям почитать.
С. Виклюк
     Чи завжди кожен з нас відчуває межу, де, нібито домагаючись своїх прав, попирає чужі? А чи багато хто сьогодні знає власні права, права людини, котра народилася і живе на світі?
    Ви знаєте, що були часи, коли дітей взагалі не сприймали як людей особливого віку — до них ставилися так, як до дорослих. Лише в XVII-ХVIII ст. діти отримали належну увагу, бо раніше вони не мали ні дитячого одягу, ні дитячих іграшок чи книжок.
     Довгі роки найрозумніші і найдобріші люди боролися за права дітей самотужки, і нарешті, у 1924 році, вони зібралися у місті Женеві, де прийняли перший документ про потреби дітей - Декларацію прав дитини.
     ООН - міжнародна організація, до якої входить більше, ніж 150 країн світу. Вона утворена в 1945 році. Це організація, яка приймає міжнародні закони за згодою держав і намагається контролювати їх дотримання, стежити за безпекою у світі і не допускати війни.
    Права  викладені в Конвенції ООН набувають сили лише в тих державах, які підписали цю Конвенцію і зобов'язалися її виконувати. На жаль, сьогодні є країни, в яких права дитини порушуються.
    Наша держава прагне, щоб у її юних громадян було щасливе дитинство. В1991 році Україна підписала Конвенцію ООН про права дитини і зобов'язалася її виконувати.
    Сьогодні , 20 жовтня, у нашій бібліотеці  пройшов веб-екскурс  «На сторожі миру»(до Дня ООН, який відзначається 24 жовтня), на якому наші користувачі здійснили віртуальну подорож по статтях Конвенції ООН про права дитини.
“Порушувати закони – це все одно,
що рубати сук, на якому ми сидимо!”
                                                              В.Сухомлинський

Немає коментарів:

Дописати коментар