пʼятницю, 2 лютого 2018 р.

Стежками поезій Василя Олійника

Ніхто крім мене не пройде дорогу,
Яку мені судилося пройти.
Хай перемога там, а чи знемога-
Ітиму від версти я до версти.

      Народився Василь Васильович Олійник в селі Сівка-Калуська Івано-Франківської області 5 лютого 1948 року. Батько був робітником, мати — колгоспницею. Працювали важко і жили нелегко. Але в хаті панувала злагода, тепло, затишок…
     Вірші почав писати в шкільні роки. Після закінчення восьмирічки навчався у професійно-технічному училищі, працював бетонником, слюсарем, інженером, меблярем. Поступив на факультет журналістики Львівського університету ім. І.Франка, після чого працював у долинській районній газеті.
      Ким би не працював, а поезія була завжди з ним. Вірші друкувалися в обласній та республіканській пресі, колективних збірках творчості молодих “Новоліття”, “Калиновий спів”, “Ранковий клич”, альманасі “Вітрила”
      Читачі нашої бібліотеки не раз зустрічалися з цією неординарною людиною, автором багатьох поетичних збірок: «Стремено», «Гармонія площин», «Толока», «Княгиня», «Крижма», «Йордань-вода»…
     «В нашім домі новина»під такою назвою народилася перша дитяча книжечка-розмальовка нашого поета Василя Олійника. Наші читачі добре пам’ятають презентацію цієї книжки, яка відбулася у нас 19 лютого 2013 року.
      Окрім великого пласту літературних напрацювань, Василь Олійник ще й встигав займатися суспільними справами. Він був керівником місцевої, долинської Просвітянської громади, засновником і одним з організаторів щорічного свята ліричної Франкової поезії в Лолині, автором офіційного гімну міста Долини.
      З нагоди 70 річчя від дня народження поета у нашій книгозбірні 1 лютого відбувся літературний диліжанс «Стежками поезій Василя Олійника».
Помер Василь Олійник 6 лютого 2016 року.


Немає коментарів:

Дописати коментар