середу, 22 травня 2019 р.

Артур Конан Дойл - майстер класичного детективу

   У літературі є такі твори, що не залишають байдужими ні дорослих, ні дітей. До них весь час повертаються, їх перечитують, із величезним задоволенням дивляться екранізації. Саме такі твори належать перу Артура Конан Дойля. Мабуть у цілому світі немає людини, яка б не знала про Бейкер – стріт. Ця англійська вулиця стала знаменитою завдяки тому, що на ній оселився улюблений герой А. К. Доля – Шерлок Холмс.
     Сучасники говорили, що А.К.Дойль важив понад 100 кг, був високим на зріст (майже 2 метри), мав руде волосся. Любив спорт, якому все життя приділяв велику увагу. Говорив голосно, сміявся басом, розумними очима дивився на світ, намагаючись розгадати його таємниці.
22 травня 1859 року  в столиці Шотландії м. Единбурзі в сім’ї ірландських католиків  народився Артур Конан Дойл.
   Закінчивши  Единбурзький університет і  отримавши  ступінь бакалавра медицини і ступінь магістра хірургії, Дойл віддав перевагу кар’єрі лікаря , хоча походив із мистецької родини. 
    Під час навчання медицині в університеті Единбургу він познайомився з декількома майбутніми письменниками, в тому числі з Робертом Льюїсом Стівенсоном.
Дойл вирішив присвятити себе літературі, коли йому виповнилося 32 роки.
    У 1900 році, коли Дойл написав знаменитий роман про собаку Баскервілів, він був найбільш високооплачуваним письменником у світі.
1892 – 1894 – “Пригоди Шерлока Холмса”, “Записки про Шерлока Холмса”. 
До речі, письменника дратувало те, що читачі віддають перевагу творам про Холмса, тоді, як Конан Дойль вважав себе насамперед великим автором історичного роману.
Конан Дойл писав не тільки детективи, але й іншi жанри: пригоди, наукову фантастику, біографію, історичні романи, гумористичні оповідання, вірші.
7 липня 1930 року  письменник помер від серцевого нападу.
  Краще знайомство з творчістю великого майстра детективного жанру читачі нашої бібліотеки можуть здійснити за допомогою виставки-портрета "Артур Конан Дойл - майстер класичного детективу", що організована з нагоди 160 річчя від дня народження.
 Приємного всім читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар