пʼятницю, 24 липня 2020 р.

"Маленький Париж" Володимира Винниченка

      Сьогодні у нас цікава подія - знайомство з яскравою,неповторною, творчою особистістю–Володимиром Винниченком. Незабаром відзначаєм 140 років від дня його народження.                                                              Видатний український письменник і політичний діяч народився 26 липня 1880 року в Єлисаветграді, тепер територія сучасної Кіровоградщини. Провів тут перші двадцять років свого життя: тут минули його дитинство та юність. Він вчився у чоловічій гімназії Єлисаветграду, відвідував малярські класи. Рідне місто він називав «маленьким Парижем», бо тут були театри і картинні галереї, виходили культурологічні газети – ці враження та знання, відчуття особливого шарму Єлисаветграду у Володимира Кириловича залишились на все життя.            Винниченко відомий також як прозаїк, публіцист, драматург і художник. Як свідчать рідні та близькі, Володимир Винниченко в дитинстві дуже нагадував свого ж таки літературного героя — Федька-халамидника з однойменного оповідання. Він змалку звик чинити наперекір,  любив гратися у ризиковані ігри. Одного разу на спір перепливав широченний ставок і ледве не втопився. Іншого разу впав із коня. З дитинства  відрізнявся від своїх ровесників надзвичайною пам’яттю і любов’ю до книги – опанував читання в ранньому віці. 
Перші спроби творчого доробку вилились у оповідання «Повія» в 1899 році. Справжню славу авторові принесло перше опубліковане оповідання «Краса і сила» , за що В. Винниченко отримав визнання в письменницьких колах. Його блискучий дебют вітали М. Коцюбинський,   Іван Франко і Леся Українка.                                                
Пропонуємо віртуально ознайомитись з творчістю письменника за допомогою виставки-портрета "Маленький Париж" Володимира Винниченка, а по закінченні карантину  чекаємо на вас, відвідувачі, в стінах бібліотеки.

Літературна спадщина Винниченка — золотий фонд України і налічує  більше ста оповідань, чотирнадцять романів, двадцять три п'єси. Серед цього творчого доробку - оповідання для дітей , з яких постають реальні побутові обставини, роль батьків і школи, вулиці, вимальовуються такі різні характери дітей і дорослих.                                                                  Письменник написав перший український фантастичний роман «Сонячна машина», дітям полюбиться оповідання "Федько-халамидник", збірочка оповідань "Намисто" та ін. 
Володимир Винниченко — письменник світового рівня.                Помер Винниченко 6 березня 1951 року у французькому місті Мужен. 
Бережімо його заповіт "Стійте всіма силами за Україну! 

Немає коментарів:

Дописати коментар