пʼятницю, 17 липня 2020 р.

Літні промінці на книжковій сторінці


                 
Я-красива закладка,
Я потрібна вам для порядку.
Даремно сторінки не листай –
Де закладка, там читай!
 (В. Берестов)


    
        Книжкові закладки давно живуть між сторінок книг і  взмозі розповісти нам багато цікавого про минуле. Вони з'явилися ще в XIII столітті: зі шкіри та велюру, пізніше з тканини і щільного паперу. Шовкові, вишиті, з різною символікою і видами, портретами королів і королев.
        Масове виробництво закладок починається після 1860 року. Ринок заповнився шовковими закладками машинного виробництва. Пропонувалися закладки на всі випадки життя, зі всілякими привітаннями, побажаннями друзям і близьким, висловленням подяки, текстами молитов. Спочатку їх виготовляли з тканини, але досить скоро перейшли на дешевші і технологічні матеріали - картон і щільний папір.
        У XX столітті більшу частину закладок виготовляли з паперу - чудового матеріалу для розміщення реклами, пропаганди,  будь-якої інформації.                           
       Сьогодні, незважаючи на поширення електронних книг і подібних до них пристроїв, де закладка стає просто функцією в програмі, в руках читачів залишаються і паперові книги. А в них закладки, які можна зробити своїми руками. Саме тому, щоби полегшити читачам нашої бібліотеки читання книг, ми зробили своїми руками цікаві книжкові закладки, які вкладаємо в книги, і видаємо дітям. 

Книга – мудрий порадник. А закладка – дрібочка-лампадка, крихітка-каганчик, над потрібною сторінкою. 
Тож використовуйте закладку – зробіть своє читання ще приємнішим!

Немає коментарів:

Дописати коментар