четвер, 26 листопада 2020 р.

Горять свічки в людських долонях


         Не мовчимо! Бо з нами кожен третій,

Померлий в той страшний голодомор.

Бо з нами двадцять другий, тридцять третій

І в сорок шостім пережитий мор.


    Голодомор – це геноцид Українського народу, вчинений комуністичним тоталітарним режимом з наміром знищити, цілком чи частково українську національну групу. Голодомор спричинив загибель мільйонів українців на території Української СРР і Кубані через насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом території, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних тоталітарна система. Радянська влада злочинно замовчувала факт голоду як в Україні так і закордоном.

    Моральний обов’язок держави та суспільства перед минулими та наступними поколіннями – вшановувати пам’ять жертв трагедії.  

    Нашим спільним обов'язком є гідне вшанування вбитих голодом жертв комуністичного режиму, а також розповісти нашим дітям про причини, наслідки Голодомору та спротив злочинній політиці тоталітарного режиму. Історичний онлайн урок «Говорять свічки в людських долонях»  вміщує коротку інформацію, яку повинен знати та пам’ятати кожен. 


    Цьогорічні вшанування відбуваються в особливих умовах. Людським життям загрожує пандемія коронавірусної хвороби. Запроваджені карантинні заходи вносять обмеження у проведення масових меморіальних заходів. Але ця обставина не може перешкодити гідному вшануванню пам'яті жертв Голодомору. Кожен з нас може долучитися до збереження пам’яті запаливши свічку у вікні своєї домівки чи біля пам’ятного хреста у День пам'яті жертв голодоморів. Цьогоріч – 28 листопада. О 16:00 долучись до загальнонаціональної хвилини мовчання. 

Не забудь! Запали свічку!

Немає коментарів:

Дописати коментар