четвер, 5 листопада 2020 р.

Мова-живе коріння роду і народу

 

   9 листопада - День української писемності та мови. Це одне з наймолодших державних свят. Його запроваджено  1997 року за ініціативою Всеукраїнського товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка.     У листопаді 1997 р. був виданий указ Президента України "Про День української писемності та мови". Свято відзначається щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця.

Мова! А що таке мова? У світі існує понад 6 тисяч мов. Кожна мова неповторна.  Як не існує веселки без  різнобарв’я кольорів, так не існує людства без барвистого вінка мов, однією з кращих квіток якого є наша українська мова.
     Тож яка вона, наша українська мова? Чим відрізняється від інших мов світу? Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів. В українській мові, на відміну від решти східнослов’янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких – кличний.
    Першим до нас приходить слово... З колисковою материнською піснею, тихою казкою, доброю ласкою. "Мама, тато, баба, льоля, киця ", — лепече дитина. Які дивні перші двоскладові слова. А потім знання зі словесності поширюються. Дитина спинається на ноги, пізнає за день десятки нових слів, звучних та красивих: сонечко, квітка, вода, трава... Світ — мов казка. І пізнаємо ми його за допомогою слова. За допомогою слова відкриваємо таємничість і складність інших наук: географії, історії, біології, фізики, математики.
     Отже, словесність — початок усіх наук. Вона джерело, звідки починається струмок, який ширшає, набирає сили і розливається могутньою рікою.

   З нагоди свята для наших користувачів ми приготували інформаційний коктейль «Мова - живе коріння роду і народу». Тож, смакуйте.


Без мови немає нас, немає минулого, майбутнього. Людина має завжди пам’ятати звідки вона родом, де її коріння, глибоко знати історію свого народу, його мову. Адже, слово до слова — зложиться мова!..

Немає коментарів:

Дописати коментар