пʼятницю, 3 грудня 2021 р.

Світло нескореної душі

 

    Григір Тютюнник народився 5 грудня 1931 р.  на Полтавщині в селянській родині.

 Після визволення України від фашистської навали Тютюнник закінчив п'ятий клас сільської школи і вступив до ремісничого училища. Працював на заводі у Харкові, в колгоспі, на будівництві, на відбудові шахт у Донбасі. Після служби у Військово-Морському флоті, де вчився у вечірній школі, вперше пробує писати. Значний вплив на формування його літературних смаків, справив його брат — письменник Григорій Тютюнник.
  Усе, написане цим прекрасним майстром слова вмістилося у двох томах. Здається, небагато. Однак цінність його літературної спадщини  визначається не обсягом, а змістом і потрібністю його книжок людям. А книжки Тютюнника необхідні нам своєю правдою, чесністю, гуманізмом. Жаль лише, що письменник прожив мало – всього 49 років. А скільки він міг би ще створити.  Більша частина написаного ним – про дітей або для дітей, яких він любив по-особливому. Твори для дітей- збірка оповідань «Ласочка» , казка «Степова казка». За книги «Климко»  і «Вогник далеко в степу» Г.Тютюннику присуджено  літературну премію ім. Лесі Українки.
   З нагоди 90 років від дня народження письменника Бібліотека для дітей організувала онлайн книжкову тусівку «Світло нескореної душі».

„Мало — бачити. Мало — розуміти. Треба любить” — творче кредо Григора Тютюнника


Немає коментарів:

Дописати коментар