середу, 22 квітня 2015 р.

Літературні дива Дмитра Білоуса

Моя біографія, друзі,
Сягає в далекі ті дні,
Коли мене бусол на лузі
Підкинув батькам навесні.
Та й досі я згадую завше,
Що послугу він не малу
Зробив немовляті,
Обравши село Курмани і Сулу.
  Так не без гумору про себе розповідає Дмитро БілоусМабуть більшості із нас відоме ім’я поета, перекладача, фольклориста, 95 років від дня народження якого святкуємо 24 квітня.
Народився поет 24 квітня 1920 року в селі Курманах, що на Сумщині. Сім’я була велика — одинадцятеро дітей. Дмитро був десятою дитиною в родині. Жила сім’я Білоусів тяжко, але дружно. Цінували тут працю й любили жарт. Стежина від батьківського порогу простяглась нелегким життєвим шляхом. Довелося малому Дмитрові ходити з полотняною торбою до школи, пережити страшний голод 1932–1933 років, але потяг до знань, любов до книжок привели його на мовно-літературний факультет Харківського університету. Навчання у Харківському університеті перервала війна. І пішов Дмитро добровольцем на фронт. Воював, був тяжко поранений. А восени 1944 року Д. Білоус продовжив навчання у Київському університеті.                                                                Дмитро Білоус — автор багатьох збірок поезій, низки книжок для дітей і про дітей («Пташині голоси», «Упертий Гриць», «В класі і в лісі» та ін.), значної кількісті перекладів з російської, білоруської, болгарської та інших мов. Уряд Болгарії нагородив поета і перекладача орденом Кирила і Мефодія І ступеня.
Найбільшу славу принесла Дмитру Білоусу збірка «Диво калинове» 1988 року, а 1990 року вона була відзначена Державною премією України імені Т. Г. Шевченка.
За багатий творчий доробок Дмитра Григоровича присуджено йому Премію імені Максима Рильського.
У грудні 2001 року Д. Білоуса нагороджено орденом Ярослава Мудрого, цим самим відзначено вагомий внесок письменника в розвиток української літератури. 
Помер Дмитро Григорович Білоус 13 жовтня 2004 року в місті Києві. Поховано письменника на Байковому кладовищі.
 З біографією поета, з цікавою і багатою поетичною творчістю знайомить викладка літератури «Літературні дива Дмитра Білоуса», організована в нашій бібліотеці напередодні 95-річчя з дня народження поета. 

Немає коментарів:

Дописати коментар