четвер, 22 жовтня 2015 р.

Казкар з Італії (Джанні Родарі-95)

   
  Кожному знайомі казки про Цибуліно і чарівний голос маленького хлопчика на ім'я Джельсоміно. Ці несхожі на інші історії для дітей отримали широке визнання громадськості та принесли всесвітню славу Джанні Родарі. 
     Народився він 23 жовтня 1920 року у містечку Оменья, на півночі Італії.  Батько помер, коли хлопчику виповнилося лише дев’ять років і для сім’ї настали важкі часи.  Мати, прагнучи дати сину освіту, влаштувала його на повне утримання в духовну семінарію. Але священиком юнак не став. Спочатку він вчителював, даючи приватні уроки, потім перейшов в початкову школу. І тут вперше розкрився унікальний талант Родарі – його рідкісний дар спілкування з дітьми – розповідати про складне просто, з вигадкою, складати на ходу всілякі небилиці, які не мають прямого відношення до уроку, але які пробуджують фантазію дітей.
    21 жовтня з нагоди 95річчя від дня народження Джанні Родарі у нашій бібліотеці організована викладка літератури, а також пройшла бесіда-вікторина по творчості письменника «Казкар з Італії».
    Все життя письменника проникнуте турботою про дітей, про їх здоров’я, про їх майбутнє. Ось як він говорить про це у вірші „Літня спека”:
 Обрали б мене президентом, то враз
 Я видав би строгий – престрогий наказ:
 Параграф перший.
 Улітку всі діти
 Не мають права у місті сидіти.
 Параграф другий.
 Для дітвори
 Відкриті безплатні морські табори.
 Параграф третій.
 Малятам віднині
 Належать Альпи і Апенніни.
 Хто не послухає цього наказу,
 Того в тюрму посадити відразу.
    Ось так, у жартівливій формі, письменник висловив серйозні думки про обов’язок дорослих піклуватися про дітей.
     Діти усього світу знають і люблять його твори:Книга веселих віршів ”, „Пригоди Цибуліно ”, „Подорож Голубої Стріли ”, „Джельсоміно в Країні брехунів”, „Вірші в небі і на землі”, „Казки по телефону ”, „Торт у небі ”, „Граматика фантазії ”.
  В 1970 році йому присуджується найпочесніша нагорода в галузі дитячої літератури – Міжнародна премія імені Г.К. Андерсена.
14 квітня 1980 року після невдалої операції, Джанні Родарі несподівано помер. 
Поет і письменник, журналіст і педагог, громадський діяч і добрий друг дітей Родарі прожив недовге, але надзвичайно яскраве, наповнене творчою працею життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар