вівторок, 19 липня 2016 р.

Азбука орігамі - тільки ножиці й папір

     Орігамі - це японське мистецтво виготовлення різноманітних фігурок шляхом складання аркуша паперу. В Японії цей вид діяльності настільки поширений, що дітвора саме через орігамі розпочинає ознайомлення з навколишнім світом.
     Народившись багато століть тому на Сході, воно зуміло підкорити серця людей у всіх куточках Землі. А хіба могло бути інакше? Кожен, хто хоч раз своїми руками робив вироби з паперу або мав щастя милуватися роботами орігаміста, погодиться, що в цьому є щось чарівне і магічне. В руках майстра  звичайнісінький папір оживає, перетворюючись на дивовижних птахів, тварин, квіти, а то й чудернацьких героїв зі світу фентезі. А хіба не дивно, що один і той же лист може перетворитися в тисячі самих різноманітних фігурок. І в кожному виробі, будь то добрий журавлик або розкішна троянда, відчувається своя душа, особливий норов і характер.
     Під час складання фігурок з паперу у дитини формуються спостережливість, просторова уява, відчуття пропорції, логічна пам'ять, зосередженість, кмітливість, фантазія, акуратність. Водночас у неї виховуються любов до природи, естетичні смаки, доброта, чуйність тощо. Головний секрет роботи в техніці орігамі - навчити бачити те, що може вийти в кінцевому результаті. Складати слід обдумано, бачити кілька операцій наперед.
         Для орігамі потрібно правильно вибрати папір: він не повинен бути занадто м'яким, бо складки не будуть триматися, а фігурка «розвалюватиметься» і матиме неакуратний вигляд. Папір також не має бути дуже товстим, адже тоді погано згинатиметься і дутиметься на згинах.
         Ось і сьогодні, 19 липня, юні умільці, щоб не гаяти даремно часу і влітку, зібралися на майданчик дитячої творчості «Азбука орігамі – тільки ножиці й папір», щоб освоїти ази орігамі.
        Діти дізналися звідки походить орігамі, скільки існує способів його складання, а ще із задоволенням працювали з папером .
        Умільці радо ділилися своїм вмінням складати скульптури з паперу, бо кожен з нас ще з дитинства  хоч раз  складав літачки, кораблики, жабки, дракончики.
       Зустріч вийшла напрочуд весела та невимушена, діти почули для себе багато цікавого, а найбільш допитливі учасники мали нагоду власноруч спробувати відтворити побачене й потренувати свої мозок та руки. 

Немає коментарів:

Дописати коментар