четвер, 7 вересня 2017 р.

Останній листок О.Генрі

Справа не у шляху, який ми обираємо;
а те, що примушує нас
 вибирати цю дорогу.
(О.Генрі)

      Американський прозаїк О. Генрі (справжнє ім'я й прізвище Вільям Сідней Портер) народився 11 вересня 1862 року в Гринсборо, штат Північна Кароліна. Він є автором понад двохсот вісімдесяти оповідань, гуморесок,  які переведені на багато мов світу.
Його батько, лікар, був винахідником, мати- померла коли Вільяму було 3 роки.
   Портер закінчив середню школу у 1876 році і вступив до вищої школи Ліндсей Стріт.  Після закінчення школи батько влаштував сина на роботу в аптеку. Після цього він перепробував мільйон професій. Так, зокрема, був і бухгалтером, і креслярем, і касиром, і репортером… Аж раптом у банку, де він працював, була виявлена недостача - і всю вину за це звалили на нього. 
Вільям був засуджений і посаджений у в’язницю, де провів три роки. Перебуваючи в ув’язненні він написав кілька літературних творів. Тоді ж узяв псевдонім — О. Генрі.
Пepшe cвoє oпoвідaння під цим пceвдoнімoм - «Pіздвяний пoдapyнoк Дікa-Cвиcтyнa», він нaпиcaв y в'язниці.
    Відомі твори О. Генрі: «Останній листок», «Дари волхвів», «Чотири мільйони», «Серце Заходу» , «Шляхетний шахрай» , «Шляхи долі» ,та інші. Майже все життя О. Генрі присвятив написанню коротких оповідань з несподіваними поворотами сюжету. Лише наприкінці життя О. Генрі зайнявся романами.
   Познайомити дітей з  творчістю талановитого письменника була мета нашої бесіди-знайомства «Майстер короткого оповідання в американській літературі», що відбулась 7 вересня у нашій книгозбірні з нагоди 155-річчя від дня народження письменника.
      Він уникав товариства літературних побратимів, прагнув до самоти, цурався світських прийомів, не давав інтерв'ю. По кілька діб без поважних причин блукав Нью-Йорком, потім замикав двері кімнати й писав.
     Наприкінці життя письменник страждав цирозом печінки і діабетом. Помер О. Генрі 5 червня 1910 в Нью-Йорку у віці 47 років.
 Через кілька років після смерті письменника була заснована премія О. Генрі .

Немає коментарів:

Дописати коментар