вівторок, 19 травня 2020 р.

Вишиванка моя, вишиванка


Вдягни, дитино, рідну вишиванку
 Із чистим серцем в білий світ іди
Вона зігріє сонцем на світанку
І оберегом стане від біди.


    Ви знаєте, що у третій четвер травня в Україні святкують День вишиванки? Отже, цього року цей день випадає на 21 травня.
  «День вишиванки» започаткували у 2008 році студенти Чернівецького університету імені Ю. Федьковича. За декілька років це свято стало по-справжньому загальноукраїнським. В цей день усі бажаючі вбираються у вишиті сорочки.
   Вишита сорочка-це традиційний народний одяг українців. Споконвіку українські жінки та чоловіки шанували її. Бо вірили, що вишита сорочка захищає людину від усього злого. Вишивали сорочки переважно матері, щоб їхні діти завжди були, немов польові квіточки-гарні та веселі.
    Українські сорочки традиційно оздоблювали вишивкою, мережкою. Особливо густо прикрашалися рукави, комір, поділ сорочки, бо вважалося, що сорочка краї якої оздоблені вишивкою, має оберігати від нещастя, відганяти від людини злі сили.
   А, чи знаєте ви про кольори на українських вишиванках, адже вони теж мали певне значення?
Так, червоний колір-то кохання, то радість і багатство, добробут і злагода, чорний-то розлука, смуток, журба, блакитний-це усвідомлення того, що всі люди частина природи, білий колір-це чистота душі.
Сьогодні, уже в 21 столітті, народні традиції не зникають, а набирають обертів, популярності. Та й сорочка-вишиванка стала дуже модною, іі вдягають на свято і в будень, від малих дітей до людей похилого віку.

З Днем вишиванки!

1 коментар: