четвер, 4 березня 2021 р.

Тобі Тарасе, наша слава


                    Ти нам залишив прагнення високі,

 Шляхи священні, по яких іти

 Твого сумління й мужності уроки

 Ми бережем і будем берегти.

 Микола Палієнко

        

    Тарас Шевченко автор збірок віршів, поем, повістей, балад та понад тисячі картин. Слова відомого українського письменника закарбовані не лише у граніті, але й у пам'яті не одного покоління. 

     Його творчість мала вирішальне значення в становленні й розвитку нової української літератури, утвердивши в ній загальнолюдські демократичні цінності та піднісши її до рівня передових літератур світу. У своїй поезії Шевченко звернувся до тем, проблем та ідей (соціальних, політичних, філософських, історичних, художніх), які до нього ще не порушувалися в українській літературі або порушувалися надто несміливо й соціально обмежено.

    Збагачуючи українську літературу новими життєвими темами й ідеями, Шевченко став новатором і в пошуках нових художніх форм та засобів. Автор «Кобзаря» виробляв і утверджував нове художнє мислення. Його роль в історії української літератури більша, ніж роль Пушкіна в російській, Міцкевича — в польській літературі. 

    У біографії Тараса Григоровича Шевченка є білі плями, але також нам відомі й цікаві факти, які допомагають зрозуміти та розкрити його як творчу особистість з особливим характером та талантом. Якщо тебе зацікавило, і ти  бажаєш дізнатися більше про «невідомого» Шевченка, запрошуємо переглянути веб-мандрівку «Тобі Тарасе, наша слава». 

Наша дума, наша пісня

Не вмре, не загине...

От, де люде, наша слава,

Слава України!

Без золота, без каменю,

Без хитрої мови,

А голосна та правдива,

Як Господа слово.

                Т.Г.Шевченко.

Немає коментарів:

Дописати коментар