пʼятницю, 14 травня 2021 р.

Василь Стефаник – «Бетховен українського села»

Стефаник – це митець з Божої ласки. Він досконало володіє формою і має подиву гідний смак у доборі своїх творчих засобів. Він уміє найпростішими засобами справити якнайбільше враження.

І. Франко

14 травня 2021 року виповнюється 150 років від дня народження видатного українського письменника, неперевершеного майстра соціально-психологічної прози, новатора модерністської техніки письма, новеліста, тонкого спостерігача людської душі, гуманіста і просвітителя Василя Семеновича Стефаника.

Народився Василь Семенович Стефаник 14 травня 1871р. в с. Русові (тепер Снятинського району Івано-Франківської області) в сім’ї заможного селянина.

     Вперше взяв до рук перо ще у гімназії, однак серйозно почав писати вже у Кракові. Там Стефаник занурився у європейську літературу та познайомився з різноманітними мистецькими течіями. Саме у Кракові Василь Стефаник створив новели, які зараз діти вивчають у школі, зокрема “Камінний хрест”, “Палій” та інші.

Твори Василя Стефаника вражають лаконічністю та простотою вислову. Письменнику вдається у кожній новелі розгорнути цілу палітру почуттів та поневірянь персонажів та відтворити жорстокий світ кінця 19 - початку 20 століть.

У біографії Василя Стефаника, як і в кожного відомого письменника чи поета, є нерозкриті цікавинки з життя та творчості. Якщо тебе цікавить, і ти бажаєш дізнатися більше про Стефаника, запрошуємо переглянути вебогляд  «Василь Стефаник – «Бетховен українського села».

     Переглянути відеоролик можна на нашій Фейсбук сторінці перейшовши за посиланням:

https://www.facebook.com/drbd.dol/videos/829310257957700/

 

Немає коментарів:

Дописати коментар