середу, 22 березня 2023 р.

🧲ОбЕрІг-ПіДкОвА🧲

Обереги – наші прадавні добрі символи-захисники, знаки віри у вище заступництво. Символи-обереги втілювались у побутових речах, їх шанували, про них складали легенди. Вишитий рушник, вишита сорочка, писанка, лялька, віночок, калина, верба, лелека, підкова – без них важко уявити нашу Україну.

Найчастіше обереги виготовляють з природніх матеріалів, що символізують для людини здоровя, затишок  в родині, любов, щастя. Не випадково в народі існує повір’я, що часник, перець, вироби з солоного тіста відганяють біду та нещастя. Біла льняна стрічка є символом єдності в родині. Колоски жита та вівса-обереги краси. Мак охороняє нас від різних наврочень. Горох, гречка, квасоля символізують гарний урожай, горіх-міцне здоровя.

У наших домівках майже не залишилося старовинних предметів. Однак з давніх-давен залишається в оселях людей давній амулет успіху й багатства-підкова. Вона є одним із найбільш відомих талісманів на удачу. Знайти на дорозі підкову непросто, така знахідка символізує велику удачу і гроші.

Підкову вішають над дверима. У Європі і Латинській Америці підкову вішають на стіну ріжками вниз. А ось англійці переконані, що підкову треба вішати ріжками вгору. А італійці – навпаки вішають підкову так, щоб кожен, увійшовши в будинок зачепив її головою.

Але як має бути насправді? Це вирішувати вам самим.

Сьогодні у нашій бібліотеці в рамках Тижня дитячого читання «Нація, яка читає непереможна» пройшов майстер-клас по виготовленню  оберегу-підкови. На якому діти дізналися про українські обереги та зробили підкову своїми руками.



Наші учасники чудово впорались з цим завданням та залишилися задоволені своєю роботою.


Немає коментарів:

Дописати коментар