вівторок, 7 березня 2017 р.

Тарас Шевченко - безсмертний наш сучасник


Любіть Україну
Краплиночку раю,
Любіть її мову
Чудову благаю…

       203 роки тому народився Тарас Григорович Шевченко, якого багато літературознавців вважають засновником літературної української мови. «Сонце української поезії»  був вихідцем із самих «низів», сином кріпосного селянина.
    Шевченко відомий, насамперед, як поет. Однак природа щедро обдарувала його різними здібностями. У 12 років він, рано залишившись сиротою, потрапив в артіль до художників-іконописців («богомазів»), які навчили його елементарним прийомам живопису. Підліток виявився здібним учнем, тому в 1831 році поміщик Павло Енгельгардт відправляє свого кріпака Тараса в Санкт-Петербург, де він сподівався «підтягти» його до рівня професійного живописця.
Згодом великий українець намалює не один шедевр, які пізніше будуть зберігатися в музеї названим його іменем.
Національний музей Шевченка — це провідний заклад України та світу із шевченкознавства, де  зберігається переважна більшість малярської спадщини поета, що входить в золотий фонд української культури.
В межах культурно-освітньої програми НМТШ діє Центр дитячої творчості.


 Саме тому, сьогодні, 7 березня, маленьким користувачам бібліотекарі нашої книгозбірні провели веб-подорож в Національний музей Тараса Григоровича Шевченка.
      Дітки змогли віртуально познайомитися з музеєм, його залами, експонатами представленими в ньому.
Також під час веб-подорожі користувачі мали змогу переглянути  інтерактивну екскурсію-гру «Шляхами Тараса Шевченка», спеціально складену для учнів 1-4 класів. Вона включає в себе, крім розповіді про життя Тараса Шевченка, читання учнями віршів напам’ять, відгадування загадок, складання пазлу – репродукції однієї із картин художника.
  Тарас Шевченко був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими.
…Любіть її мову,
Таку солов’їну,
І пісню любіть,
Бережіть Україну!...

Немає коментарів:

Дописати коментар