пʼятницю, 23 листопада 2018 р.

Голодомор в Україні: говоримо сьогодні, пам'ятаємо завжди



...Пам'ять Голоду плаче,
блякле сонце в зеніті - 
Чорний мор на Вкраїну,
наче пошесть упав...



        Пам’ять — нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок написано криваво-чорним кольором. Це було не стихійне лихо, а зумисне підготовлений голодомор 1932-33 років. Влада забрала у людей все. Все, до останнього колоска, до останньої зернини. Це був розбій, свідомо спрямований на фізичне винищення селян, українців. Масове голодування почалося в грудні 1931 року і тривало до вересня 1933. 22 місяці народ страждав, мучився, вмирав. Моторошно подумати, але навесні 1933 року, коли настав пік голоду, на Україні щодня вмирало голодною смертю 25 тис. чоловік, щогодини — 1 тисяча, щохвилини — 17. Голод забрав протягом 1932-33 років, за різними підрахунками, від 7 до 10 мільйонів людських життів.
        Щороку, в четверту суботу листопада, світ відзначає пам'ять жертв Голодомору. Цей день пам'яті – унікальна нагода всім: дітям, батькам, політикам, громадським діячам…, замислитися над цією трагедією, над геноцидом українського народу. 
     Щоб вшанувати 85 річницю пам'яті жертв геноциду українського народу, наша бібліотека підготувала викладку літератури «Голодомор в Україні: говоримо сьогодні, пам’ятаємо завжди». Голодомор — це трагедія, про яку говорити дуже складно, але потрібно.  Особливо важко розповідати про ті рокові події дітям. Та ми все ж повинні це робити, для того щоб вони не забували про найстрашнішу трагедію в історії Україні. 

Пам’ять про Голодомор має бути вічною, як реквієм, як пересторога  всім сущим на Землі.   

Немає коментарів:

Дописати коментар