вівторок, 25 серпня 2020 р.

Марія Влад - відома і незнана

               
      Марія Влад (Ганцяк) народилася 25 серпня 1940 року в мальовничому карпатському селі Розтоки, що на Івано-Франківщині. Заохочувана батьками до науки, вона згодом відчула в собі талант до творчих звершень і уже в 10 років видрукувала свого вірша в місцевій пресі.

     Творчі поривання Марії Влад пов`язані з її місцем народження та тісними творчими узами в родині. Бігаючи та милуючись красотами Гуцульщини, ще будучи юнкою, вона відчула потребу в їх донесенні своїм краянам та одноліткам.

      В юначих роках - вона постала перед читачами в цілком сформованому образі поетеси. Видавши в 1971 році свою першу поетичну збірку «Грають в дримби вітри» - Влад, отримавши схвальні відгуки, поринула в вир лірики-поезії та мистецтва. І незабаром були вже видані «Живиця», «Мелодії травня».

     Але Марія Влад не зупинялася лише на поетиці, а завдяки успішному закінченню журналістського факультету - пробувала себе й в публіцистиці, редагуванні.

    Творчі набутки Марії Влад сягають 10 збірок і понад 200 літературних творінь (вірші й поеми, новели й оповідки), а ще - численні публіцистичні та журналістські дослідження.

   Учасник багатьох вітчизняних і зарубіжних наукових, релігійних, літера-турних форумів і конференцій. 2003 року стала лауреатом премії "Благовіст" за книжку "Який цей світ". В 2009 році дипломантка конкурсу "Коронація слова" за роман "Святий Йосиф Обручник". Марію Влад нагороджено офіцерським Хрестом з мечами, орденом княгині Ольги III ступеня та журналістською відзнакою "Золоте перо".

З нагоди 80 річчя від дня народження письменниці у нашій бібліотеці організована викладка літератури «Марія Влад-відома і незнана».


Немає коментарів:

Дописати коментар