четвер, 5 грудня 2013 р.

Облітав журавель(до 100-річчя з дня народження П.Воронька)

Облiтав журавель                        
Сто морiв, сто земель,
Облiтав, обходив,
Крила, ноги натрудив.
Ми спитали журавля:
— Де найкращая земля?
Журавель вiдповiдає:
— Краще рiдноï немає!

      «Любов до дітей, бажання сказати їм своє поетичне слово покликало його в дитячу літературу.   Книга «Читаночка» стала помітним явищем в українській літературі. І хоча відтоді минуло багато років, а перші її читачі   стали   дорослими, вона й зараз не втратила своєї популярності.
Уже з цих перших рядків стає зрозуміло про кого ми хочемо поговорити. Звичайно ж, про Платона Воронька, 100-річччя з дня народження якого ми відзначали 1 грудня», - такими словами розпочалась літературна година «Облітав журавель», присвячена творчості Платона Воронька, яка відбулась 4 грудня в нашій бібліотеці.
Метою заходу було: розширити знання учнів про життя та творчість П.М. Воронька, прищепити любов до поезії; виховавати навички культурної поведінки, любов до рідної землі.


Читаючи вірші поета , діти переконались, що багато творів присвячено змалюванню природи, птахів, звірів. А твори-жарти описують різні вади, що трапляються в житті хлопчиків та дівчаток, вони піддаються хоч незлобливій, але критиці. Цим займається, як правило не автор, а самі ж друзі та товариші героя,бо найчастіше зброєю в боротьбі з хвастощами, лінощами, неробством та іншими вадами є жарт, сміх. 
    Твори поета допомагають  пізнавати світ через красу рідного слова.
П. Воронько є автором понад 30 збірок віршів і поем та великої кількості книжок і книжечок для дітей, а водночас і відомим громадським діячем.
Платон Воронько — поет-пісняр. Кілька десятків його віршів покладено на музику, окремі        з        них   стали         популярними      піснями. Про популярність поета, про щиру шану до нього свідчать премії ім. Т.Г. Шевченка та М. Островського.
Читайте, будьте розумними і працьовитими!

Немає коментарів:

Дописати коментар