четвер, 5 березня 2015 р.

Сміємось разом з Павлом Добрянським...

          У кожного в житті своя стежка. Стежка від отчого дому у світи широкі. Стежка у незвідане, у вічність… «Вихід Павла Добрянського на літературну ниву припав на час закінчення ним медичного інституту. Тож будучи уже професійним медиком, видає збірку «Сиджу собі тай думаю». Він сидів, думав, ким бути далі: займатися практичним аптекарським ділом чи йти в професійні літератори. Вибрав останнє»,- так сказав Олег Чорногуз про нашого земляка-гумориста.
Народився Павло Добрянський 6 березня 1930року в селі Тарасівці на Вінниччині. Він був найвеселішим аптекарем в Україні (кілька років тому вийшла його книжка «Веселий аптекар»). Це Павлові Добрянському належить безсумнівний афоризм «Лікар лікує тіло, а гуморист — душу», чи інший: «Смійтеся, поки у вас є передні зуби». Павло Казимирович мав у своїй «літературній аптечці» багато «веселих ліків». Павло Добрянський — автор більше 20 книжок гумору, найвідоміші з яких — «Лукаві замашки», «Чоколядовий капелюх», «Веселий аптекар» та «Кіндрат Гичка увіковічнюється» — належать до золотого фонду української гумористичної літератури. Його твори друкувались німецькою, російською, угорською та молдавською мовами. І найвагоміше: за повість «Веселий аптекар» гуморист удостоєний звання лауреата премії імені Василя Стефаника.
А підсумковою, солідним томом на радість читачам ще за життя письменника є книжка «Що маю, те й везу».
На жаль, віз Добрянського перестав скрипіти колесами у вересні 2011 року. Але залишився спадок великого гумориста — нетлінний і вартісний.
6 березня цього року виповняється 85 років з дня народження письменника- гумориста.
  З цієї нагоди сьогодні, 5 березня, в нашій бібліотеці проведена хвилинка-веселинка «Сміємось разом з Павлом Добрянським».
Дітлахів зібралось небагато, проте учасники заходу із задоволенням слухали гумор письменника у прочитанні бібліотекаря, ділились враженнями, цікавились його біографією...
Отож, «Смійтеся, поки у вас є передні зуби»...

Немає коментарів:

Дописати коментар