четвер, 6 липня 2017 р.

Благословенний даром золотим (О. Ольжич)

    Олег Ольжич  народився 8 липня 1907 р. в м. Житомирі. Його батько — відомий український поет Олександр Олесь, мати — вчителька Віра Свадковська.  Їх сина Олега, який вже змалку відрізнявся особливими здібностями, можна було б назвати улюбленцем долі. Виключні таланти могли забезпечити йому блискуче майбутнє вченого-археолога і видатного українського поета. Але доля обрала його для іншого — для боротьби за свободу України.
  Шкільну освіту Олег Ольжич отримав у Пущі-Водиці під Києвом, куди переїхала сім’я у 1909 р. 
 Першим солідним друкованим твором Ольжича—літератора стала дитяча розповідь «Рудько», видана у Празі в 1928 р. під псевдонімом О. Лелека. Ще одна його назва «Життєпис одного півня», де автор описує пригоди і лицарські поєдинки півня Рудька, а разом з ним і життя інших мешканців подвір’я — собаки Сірка, кота Кирила, дурних качок, пихатих і войовничих індиків. Можна лише шкодувати, що Ольжич, так любив природу і тварин, але у жанрі дитячої літератури більше не творив. Найбільше його цікавила тоді наука. 
  Крім псевдонімів О. Ольжич, О. Лелека, О. Кандиба використовував також М. Заточний,  Д. Кардаш, К. Костянтин. В поезії переважав Олег  Ольжич.
   6 липня з нагоди 110 р. від дня народження О. Ольжича у нашій книгозбірні створена виставка-портрет «Благословенний даром золотим».
  У 1929 р. О. Ольжич стає чинним членом Організації українських націоналістів. 
Наприкінці тридцятих років у житті Олега Кандиби-Ольжича відбувається корінний перелом. Літературна і наукова діяльність відходить на другий план. Псевдонім «Ольжич» змінюється підпільною кличкою «Кардаш».
  З початком гітлерівських репресій проти українських націоналістів він переїздить до Львова. 25 травня 1944 заарештований гестапо у Львові. 
 Загинув під час чергового допиту в ніч з 9 на 10 червня 1944року.
Олег Ольжич — автор двох прижиттєвих збірок: «Рінь» (1935) та «Вежі» (1940). Третя, посмертна, збірка «Підзамчя» вийшла в 1946 р. 
Всією творчістю він утверджував у читачів героїчний світогляд,  який тільки, навіть ціною власного життя, може привести до свободи.

Немає коментарів:

Дописати коментар