пʼятницю, 8 грудня 2017 р.

Знай права, виконуй обов'язки

Знайте, що усі ви рівні,
Від народження в правах,
І людина – змалку вільна,
Наче в небі синім птах.
  Кожна людина незалежно від кольору шкіри, різних можливостей  чи віросповідання є особистістю та рівною  в правах. Та пройшло не одне тисячоліття, коли людство зрозуміло цю істину і нарешті - прийняло  закони, які оберігають  також і дитину – найбільше наше багатство.                                    Аж у 1924 р. у м. Женеві було прийнято Декларацію прав дитини. 1959 р. розроблена і втілена в життя нова Декларація прав дитини. А 1989 р. у Ною-Йорку всі прогресивні країни світу підписалися під Конвенцією прав дитини. В 1991 р. Україна приєдналася до Конвенції. В 1993 р. в м. Києві створено Всеукраїнський комітет захисту дітей.                                                                          Згідно з Конвенцією Україна у квітні  2001 р. прийняла Закон про охорону дитинства. Отже в Конвенції прав дитини записано:
Дитиною вважається кожна людська особа до досягнення нею 18-ти років. Дитина потребує особливої охорони і піклування як до, так і після народження.                              Життя кожної дитини є найціннішим не тільки для батьків. Кожна країна має забезпечувати гідне життя та здоровий розвиток дітей своїх маленьких громадян. Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя.                                            Діти мають права: на життя, навчання, медичну допомогу, право на власну думку та ін. Саме про це, ми розмовляли  під час години права «Знай права, виконуй обов’язки», що відбулась у нашій бібліотеці 7 грудня з нагоди Дня захисту прав дитини, який відзначають 10 грудня.
Метою заходу було: ознайомити дітей з основними правами та обов'язками. Виховати почуття гідності, відповідальності за свої вчинки.
Діти схвильовано висловлювали свої думки, зауваження про деякі порушення їхніх прав у повсякденному житті. Ми спробували спільно розібратися в тих ситуаціях. Також діти визнали, що не завжди виконують обов’язки, покладені на них…Так, що година права перетворилася на справжню живу дискусію. 
Висновок зробили самі діти: щоб захистити себе треба добре знати свої права та поважати права інших.

Немає коментарів:

Дописати коментар