четвер, 8 лютого 2018 р.

Під вітрилами пригод Жуль Верна

«Я загубився серед неймовірних
пригод моїх героїв.
Шкодую тільки про одне:
я не можу супроводжувати їх.»
Жуль Верн






      Кажуть, що Жуль Верну, – засновникові жанру науково-фантастичного роману, – випало рідкісне щастя прожити цілих три життя: одне наяву, друге – у мріях, а третє – у своїх творах.
       Працюючи над власними книгами, письменник вивчив фізику, біологію, астрономію, хімію, а особливо ретельно - історію великих відкриттів та географію. Враження від численних поїздок Жуля Верна на власній яхті «Сен-Мішель» відбилися в його творчості. Він відвідав Середземномор’я, Італію, Англію, Шотландію, Ірландію, Данію, Голландію, Скандинавію і навіть африканські води.
        Жуль Верн був у розквіті творчих сил, він ще не встиг здійснити й половини задуманого, коли захоплені сучасники стали називати його "всесвітнім мандрівником", "віщуном", "чарівником", "пророком", "провидцем", "винахідником без майстерні". А він просто задумав описати всю земну кулю — природу різних кліматичних зон, тваринний і рослинний світ, традиції і звичаї всіх народів планети. І не просто описати, як це роблять географи, а втілити цей задум у багатотомній серії романів, що її він назвав "Незвичайні подорожі", над якими працював понад 40 років.
        У цьому році виповнюється 190 років від дня його народження. Але книги цього автора не старіють. І зараз на початку ХХІ століття ними зачитуються діти і дорослі так само, як і сто років назад.  За цей час змінилися покоління школярів, для яких він писав свої книги. Пізні романи Жуля Берна потрапляли в нетерплячі руки синів і онуків його перших читачів.      
        Саме тому, для читачів нашої книгозбірні ми провели літературні мандри, під час яких самі цікаві змогли дізнатися дуже багато фактів із життя письменника.  Також організована книжкова виставка «Під вітрилами пригод Жуля Верна», яку ви можете переглянути вже сьогодні, 8 лютого, та яка діятиме протягом місяця. А для любителів пригод презентуємо буклет присвячений  150-річчю роману Ж. Верна «Діти капітана Гранта» та 140-річчю роману "П'ятнадцятирічний капітан", які увійдуть в серію буклетів «Книги-ювіляри 2018».  


Завітайте до бібліотеки, де на книжкових полицях Вас чекають захоплюючі подорожі, романтичні історії, пригоди...

Немає коментарів:

Дописати коментар