четвер, 9 серпня 2018 р.

Під щитом Червоної книги

Природа нам – як рідний дім, 
Вона усім, як мати, 
Щоб лад завжди був в домі тім, 
Про це нам треба знати. 
Не рви, не знищи, не зруйнуй-                                            Це заповідь для тебе, 
красу планети не зіпсуй-  
Вона одна під небом. 
   Природа…Чарівна, неповторна, мила! 
Людина закохана у природу. А чи справжня то любов?
Чи правильно ми поводимо себе серед краси, що оточує нас? Однозначно-ні! 
Природа гине й благає нас про захист. 
Багато видів рослин та тварин стали рідкісними. Вони занесені до Червоної книги України. Названо цю книгу Червоною, тому що червоний колір неначе попереджає нас — схаменіться, загрожує небезпека. 
1948 року було створено Міжнародну Червону книгу, куди заносять всі рослини й тварини, яким загрожує зникнення. 1980 року Закон «Про Червону книгу» було прийнято і в Україні. Сьогодні до неї занесено понад 800 видів рослин і тварин з метою їх охорони та збереження. Серед них 41 вид звірів (ссавців), 67 видів птахів, 5 видів земноводних, 8 видів плазунів, 173 види комах та 541 вид рослин.
Червона книга України містить відомості про рідкісні та зникаючі види тварин , рослин і грибів. 
До Червоної книги України щонайперше потрапляють види, яким загрожує вимирання, тобто повне зникнення. Їх називають зникаючими, або вимираючими. Серед рослин такими є підсніжник білосніжний, конвалія, первоцвіт, крокус, цибуля ведмежа, зозулині черевички та інші. До Червоної книги потрапили всі види ковили - рослини, яка з давніх-давен була окрасою українських степів.
З тварин до Червоної книги занесені лосось чорноморський, коник морський чорноморський, жаба прудка, гадюка степова, саламандра плямиста, сокіл-сапсан, дрохва, заєць білий, борсук, видра річкова, їжак вухатий, рись звичайна, зубр та інші.
У цій книзі є різні сторінки: чорні, червоні, білі, сірі, зелені… 
Про все це ми з дітьми дізнались сьогодні, 9 серпня, під час віртуальної експедиції «Під щитом Червоної книги», що проходила в нашій бібліотеці.
Мета нашої подорожі - поглибити екологічні знання, розкрити таємницю, що значить любити природу, збагатити свою скарбничку знань про Червону книгу.
     Людина не може прожити без природи і дня, бо все необхідне для життя отримує від неї. 
Тому захищати й оберігати природу — наш обов'язок.

Немає коментарів:

Дописати коментар